Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η Ρωσία υφίσταται βαριές απώλειες σε τεθωρακισμένα άρματα μάχης;

Η Ρωσία έχει χάσει πάνω από 2 χιλιάδες άρματα μάχης στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ εντείνει τις επιθέσεις της στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Ο ουκρανικός στρατός δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) να στοχεύουν και να καταστρέφουν ρωσικά άρματα μάχης.

Η 35η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Πεζοναυτών του ουκρανικού στρατού χρησιμοποιεί διάφορα είδη μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μονάδας UAV της ταξιαρχίας, ο οποίος φέρει την κωδική ονομασία Gagarin.

«Γενικά χρησιμοποιούμε τρεις διαφορετικούς τύπους UAV. Το ένα είναι τα αναγνωριστικά drones, τα οποία είναι μικρά και αθόρυβα. Έχουμε επίσης UAV που φέρουν βόμβες και καμικάζι», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματικός.

Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο απολογισμό που δημοσίευσε το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο στις 13 Φεβρουαρίου, η Ρωσία φέρεται να έχασε τρία άρματα μάχης το προηγούμενο 24ωρο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των «χαμένων» ρωσικών αρμάτων μάχης από την έναρξη της εισβολής σε 3.283.

Αν και δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των ισχυρισμών της Ουκρανίας, το στρατιωτικό ιστολόγιο παρακολούθησης Oryx υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον 1.727 άρματα μάχης. Αντίθετα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χάσει περίπου 461 άρματα μάχης.

Γιατί οι Ρώσοι υφίστανται βαριές απώλειες σε τανκς;

Αυτές οι βαριές απώλειες, τουλάχιστον σε κύρια άρματα μάχης, πιθανότατα αποδίδονται στην έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού και συντονισμού στο μέτωπο, όπως εξήγησε το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στις 12 Φεβρουαρίου.

Τον Μάρτιο του 2022, μια στήλη από τουλάχιστον 30 ρωσικά τανκς και μονάδες υποστήριξης εθεάθη να «σφυροκοπείται» από ανελέητα πυρά του ουκρανικού πυροβολικού καθώς κατευθυνόταν προς ένα προάστιο κοντά στο Κίεβο.

Η στήλη των τεθωρακισμένων οχημάτων φέρεται να ανήκε στο 6ο Σύνταγμα Αρμάτων της 90ης Μεραρχίας Αρμάτων και αποτελούνταν από BMP-1, άρματα μάχης T-72 της σοβιετικής εποχής, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR-82 και έναν εκτοξευτή TOS-1 Buratino.

Απόστρατοι διοικητές αρμάτων μάχης υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι φαινόταν να αναπτύσσονται σαν να βρίσκονταν σε ουδέτερο έδαφος και όχι σε εχθρικό έδαφος.

Ο Franz-Stefan Gady, αναλυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS), δήλωσε ότι «οι ρωσικές απώλειες δείχνουν τον κίνδυνο της μη εξασφάλισης του αστικού εδάφους με επαρκές πεζικό».

Το ίδιο επεσήμανε επίσης ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού της Ινδίας. «Η Ρωσία υπέστη μεγάλες απώλειες αρμάτων μάχης επειδή ανέπτυξε τα κύρια άρματα μάχης της χωρίς υποστήριξη πεζικού».

«Ήταν ερασιτεχνικό. Τόσο το πεζικό όσο και τα άρματα μάχης αλληλοσυμπληρώνονται και η ρωσική λογική στη χρήση των αρμάτων μάχης με αυτόν τον τρόπο είναι μυστηριώδης».

Πηγή: The Eurasian Times / Φωτογραφία αρχείου Reuters