Πόλεμος στην Ουκρανία: Πύραυλος τύπου Iskander χτύπησε το Χάρκοβο ; [vids]

Για έκτη συνεχόμενη ημέρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελίσσεται με τους νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες και αμάχους να αυξάνονται δραματικά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την καταστροφική πυραυλική επίθεση που χτύπησε το Χάρκοβο, με τα πλάνα που δημοσίευσαν κάτοικοι της περιοχής την στιγμή της έκρηξης να έχουν κάνει «το γύρο του Διαδικτύου», παρουσιάζοντας την καταστροφική δύναμη πυρός του βλήματος.

Παρόλο που η αρχική εκτίμηση ήταν πως το χτύπημα έγινε από πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, γνωστά και ως MLRS, εντούτοις καρέ από τη ροή των βίντεο εμφανίζουν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του πυραύλου έχουν οδηγήσει αρκετούς αναλυτές και ειδικούς εμπειρογνώμονες στην εκτίμηση ότι πρόκειται για πύραυλο cruise τύπου Iskander, ένα από τα πιο γνωστά και «τρομακτικά» πυραυλικά συστήματα στο οπλοστάσιο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης, τον ισχυρισμό αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει και το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, με αφορμή την αιματηρή πυραυλική επίθεση, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Χάρκοβο. Ένα χτύπημα με πύραυλο κρουζ. Στη μεγαλύτερη πλατεία της Ευρώπης, την Πλατεία Ελευθερίας. Δεκάδες θύματα. Αυτό είναι το τίμημα της ελευθερίας». Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί και η δήλωση του Ουκρανού Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, ότι η Ρωσία έχει εκτοξεύσει περίπου 113 πυραύλους cruise τύπου Kalibr και Iskander.

Ως προς τα χαρακτηριστικά του, ο πύραυλος Iskander είναι ένα πυραυλικό σύστημα θεάτρου επιχειρήσεων σχεδιασμένο να καταστρέφει εχθρικά όπλα, κέντρα διοίκησης  και πυραυλικές εγκαταστάσεις καθώς και άλλους στόχους σε επιχειρησιακό βάθος και με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, σε απόσταση μέχρι και 400 χιλιόμετρα.

Φωτογραφία Reuters