OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Πολωνία: Οι αμυντικές δαπάνες θα φθάσουν το 4% του ΑΕΠ – Τα «deals» με ΗΠΑ και Νότια Κορέα

30/01/2023 - 15:25
Πολωνία
Share on FacebookShare on Twitter

Στην Πολωνία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με την Ουκρανία, οι στρατιωτικές δαπάνες για το 2023 θα ανέλθουν στο 4% του ΑΕΠ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά απαραίτητο να εξοπλιστούμε ακόμη πιο γρήγορα. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα κάνουμε μια προσπάθεια που δεν έχει προηγούμενο: 4% του ΑΕΠ για τον πολωνικό στρατό», είπε ο Μοραβιέτσκι στους δημοσιογράφους σε μια στρατιωτική βάση στο Σιέντλτσε.

«Θα είναι πιθανόν το πιο υψηλό επίπεδο στρατιωτικών δαπανών μεταξύ όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με έκθεση του ΝΑΤΟ, η Πολωνία αφιέρωσε στην άμυνα το περασμένο έτος τουλάχιστον το 2,4% του ΑΕΠ της, ποσοστό που την τοποθετεί στην τρίτη θέση στο πλαίσιο της Συμμαχίας, κάτω από την Ελλάδα (3,76% του ΑΕΠ) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (3,47%).

Ο προϋπολογισμός του 2023, που δεν έχει ακόμη εγκριθεί, προβλέπει τώρα στρατιωτικές δαπάνες που ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ, δηλ. 97,4 δισ. ζλότι (20,4 δισ. ευρώ, 22,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ).

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να στείλει η Πολωνία μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς στην Ουκρανία, ο Πολωνός πρωθυπουργός απάντησε: «Εάν εγκριθεί απόφαση για την αποστολή μαχητικών F-16 στην Ουκρανία, η Πολωνία θα ενεργήσει σε πλήρη συντονισμό με τους συμμάχους της, όπως έκανε για τα άρματα μάχης».

Εξοπλιστικός «πυρετός»

Έπειτα από μερικά χρόνια σχετικής στασιμότητας, η Πολωνία υπέγραψε πρόσφατα πολλά σημαντικά συμβόλαια προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού, κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα.

Ανάμεσα σε εκείνα που υπογράφηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτά για την προμήθεια 32 μαχητικών αεροσκαφών F-35, 366 αρμάτων Abrams και αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot και εκείνα με τη Νότια Κορέα, για την προμήθεια χιλίων αρμάτων K2 της Hyundai Rotem, περίπου 700 αυτοκινούμενων πυροβόλων K9A1 της Hanwha Defense, 50 μαχητικών αεροσκαφών FA-50 και 288 συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών K239. Η Βαρσοβία έχει επίσης υπογράψει συμβόλαιο με την Τουρκία για την προμήθεια τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) Bayraktar.

Σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Άμυνας, η αγορά νοτιοκορεατικών συστημάτων δεν επηρεάζει καθόλου την πολωνική παραγγελία παρόμοιων αμερικανικών συστημάτων HIMARS που αναμένεται να αρχίσουν να παραδίδονται στην Πολωνία από το 2023.

Σύμφωνα με την ειδικευμένη ειδησεογραφική πύλη Defense News, τα νοτιοκορεατικά συμβόλαια καθιστούν την Πολωνία τον πιο σημαντικό αγοραστή νοτιοκορεατικών εξοπλισμών στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Ukrinform / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ABRAMSF-16 ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑF-35K2K9 THUNDERNATOΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣΠΟΛΩΝΙΑ

Related Posts

F127
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F127: Εξοπλισμένες σαν «αστακοί» οι νέες γερμανικές φρεγάτες με 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης

19/12/2025 - 18:46
M1A1 Abrams
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Abrams: H Aυστραλία ολοκλήρωσε την παράδοση των 49 αρμάτων μάχης στην Ουκρανία [pics]

19/12/2025 - 17:49
Oreshnik
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ζελένσκι για Oreshnik στη Λευκορωσία: Αποτελεί απειλή για πολλές ευρωπαϊκές χώρες

19/12/2025 - 17:12

Διαβάστε Επίσης

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

F127: Εξοπλισμένες σαν «αστακοί» οι νέες γερμανικές φρεγάτες με 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης

Ευθεία απειλή πολέμου από τον Πούτιν στην Ευρώπη: «Κάτω τα χέρια από το Καλίνινγκραντ»

Abrams: H Aυστραλία ολοκλήρωσε την παράδοση των 49 αρμάτων μάχης στην Ουκρανία [pics]

Ζελένσκι για Oreshnik στη Λευκορωσία: Αποτελεί απειλή για πολλές ευρωπαϊκές χώρες

ER-GMLRS: O πύραυλος εκτεταμένης εμβέλειας ξεπέρασε τα 100 χλμ σε νέα δοκιμαστική εκτόξευση από HIMARS

Ζελένσκι: Η Ουκρανία προσφέρεται να βοηθήσει την Πολωνία με τεχνολογία αντι-drone, σε αντάλλαγμα για μαχητικά MiG-29

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: «Δεν έχω λόγο να πω ψέματα» λέει ο νεαρός που του έκανε μήνυση - «Ο Γιώργος δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί του» υποστηρίζει συνεργάτης του τραγουδιστή

Επεισόδιο στη Βουλή ανάμεσα σε Καιρίδη και Δαβάκη: «Που είναι ο Νίκος Δένδιας; Προσβάλλει την Επιτροπή» - «Είσαι απαράδεκτος»

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκιλφόιλ: «Έχω γνωρίσει έναν άνθρωπο που αγαπάει τη χωρά μου και θέλει να βοηθήσει»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert