Πολωνία: Παρέλαβε τα πρώτα άρματα μάχης K2 και αυτοκινούμενα πυροβόλα K9 [pics]

Παίρνει «σάρκα και οστά» το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει η Πολωνία με την προμήθεια νέων και προηγμένων αρμάτων μάχης τύπου K2 και αυτοκινούμενων πυροβόλων τύπου K9, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε με τη Νότια Κορέα στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, καθώς έφτασαν οι πρώτες μονάδες σε πολωνικό έδαφος.

Το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας δημοσίευσε φωτογραφίες από την άφιξη και παραλαβή των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης και των πυροβόλων από το λιμάνι της Γκντίνια, γεγονός που σηματοδοτεί την άμεση ενίσχυση του οπλοστασίου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ενώ παράλληλα «δημιουργεί χώρο» στη Βαρσοβία ώστε να στείλει παλαιότερο, σοβιετικού τύπου, στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία για να χρησιμοποιηθεί απέναντι στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Τι προβλέπει το εξοπλιστικό πρόγραμμα

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία «Hyundai Rotem Co.» και η εταιρεία «Hanwha Defense» προχώρησαν στην υπογραφή εκτελεστικών συμβάσεων συνολικής αξίας 5,76 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Υπηρεσία Προμηθειών και Εξοπλισμών της Πολωνίας την περασμένη Παρασκευή, με το πολωνικό Υπουργείο Άμυνας να τονίζει σε ανάρτηση στο Twitter, ότι οι συμβάσεις αφορούν την παράδοση 180 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου K2 την περίοδο 2022 – 2025 και την παράδοση 212 αυτοκινούμενων πυροβόλων τύπου K9 την περίοδο 2022 – 2026.

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια 980 τανκς τύπου K2, ο Πολωνός Υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, η οποία θα ολοκληρωθεί φέτος, προβλέπεται η παραλαβή 180 αρμάτων μάχης στη βασική διαμόρφωση και στην δεύτερη φάση προβλέπεται η παραλαβή 800 τανκς στην διαμόρφωση K2PL, τα οποία ωστόσο θα είναι κατασκευασμένα στην Πολωνία, στο πλαίσιο της μεταφοράς τεχνογνωσίας που συμφώνησαν οι δύο πλευρές.

Τέλος τα πρώτα 180 άρματα μάχης θα διαμορφωθούν με την σειρά τους στην έκδοση «K2PL» ώστε να υπάρχει ομοιοτυπία. Σύμφωνα με αναλυτές, η Βαρσοβία επιθυμεί να «καλύψει» το κενό στις τεθωρακισμένες δυνάμεις της, που άφησαν τα άρματα μάχης τύπου T-72 και PT-91 που έστειλε στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι το «Black Panther» θεωρείται ένα από τα πιο ακριβά άρματα μάχης στον κόσμο, με σύγχρονα λειτουργικά συστήματα και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά, με «αιχμή του δόρατος» το πυροβόλο 120 χιλιοστών της Rheinmetall.