Η Πολωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να δωρίσει τα εναπομείναντα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 της σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την πρόσβαση στην ουκρανική τεχνολογία drone και πυραύλων, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα MiG-29 πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους και είναι απίθανο να υποβληθούν σε περαιτέρω εκσυγχρονισμό, καθιστώντας μια πιθανή μεταφορά στην Ουκρανία μέρος τόσο της ανανέωσης του στόλου της Πολωνίας, όσο και της ευρύτερης υποστήριξής της προς το Κίεβο.
Το Γενικό Επιτελείο επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση.
«Η δωρεά του αεροσκάφους θα ήταν μέρος της πολιτικής της συμμαχίας για την υποστήριξη της Ουκρανίας και τη διατήρηση της ασφάλειας της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ», ανέφερε σε ανάρτηση στο X/Twitter.
BREAKING:
Poland announces it has entered into discussions with Ukraine about sending all its remaining MiG-29 fighter jets to Ukraine in exchange for Ukrainian missile and drone technology.
Poland has 14 MiG-29 fighter jets left that were supposed to be phased out before 2030 pic.twitter.com/OCw1n2P7Sc
— Visegrád 24 (@visegrad24) December 9, 2025
Σε αντάλλαγμα για τα MiG-29, η κυβέρνηση διερευνά τη δυνατότητα απόκτησης επιλεγμένων τεχνολογιών πυραύλων και drone από την Ουκρανία, της οποίας η καινοτόμα αμυντική βιομηχανία έχει κάνει άλματα εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία, ειδικά στον τομέα των μη επανδρωμένων συστημάτων.
«Στόχος δεν είναι μόνο η αντιστάθμιση του εξοπλισμού, αλλά κυρίως η απόκτηση και η από κοινού ανάπτυξη νέων αμυντικών και βιομηχανικών ικανοτήτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Poland’s General Staff confirms talks with Ukraine are underway to transfer MiG-29 jets. The aircraft are being phased out due to reaching their service limits and no plans for upgrades. The donation would support Ukraine and strengthen NATO’s eastern flank. In exchange, Poland… pic.twitter.com/tqTqkF4B8v
— NOELREPORTS 🇪🇺 🇺🇦 (@NOELreports) December 9, 2025
Σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, η Ουκρανία διαθέτει επί του παρόντος περίπου 40 αεροσκάφη MiG-29. Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο το 2022, το Κίεβο έχει ήδη λάβει 14 MiG-29 από την Πολωνία και 13 από τη Σλοβακία, καθώς ήταν οικεία στη χρήση για τους Ουκρανούς πιλότους.




