Poseidon: Η Ρωσία κατασκευάζει ειδική ναυτική βάση για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια με τις «υπερτορπίλες» [pics]

Νέα στοιχεία και πληροφορίες μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS σχετικά με το περίφημο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Belgorod με τις τρομακτικές και καταστροφικές τορπίλες τύπου Poseidon, καθώς το 2024 αναμένεται να εγκαινιαστεί μια νέα, στρατηγικής σημασίας, ναυτική βάση του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ειδικότερα, πηγή προσκείμενη στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε στο TASS, ότι η κατασκευή παράκτιων εγκαταστάσεων και υποδομών σε περιοχή της χερσονήσου Καμτσάτκα, που θα λειτουργήσουν ως βάση των στρατηγικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων ειδικού σκοπού «Belgorod» και «Khabarovsk», τα οποία θα φέρουν τις τορπίλες τύπου «Poseidon», θα ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Φαίνεται ότι ο Στόλος Ειρηνικού του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας θα δημιουργήσει ένα νέο «τμήμα» το οποίο θα περιλαμβάνει θα δύο στρατηγικά υποβρύχια ειδικού σκοπού τύπου «Belgorod» και «Khabarovsk», που θα έχουν ως κύρια αποστολή την «πυρηνική αποτροπή» κάτι που θεωρείται αναμενόμενο λόγω της στρατηγικής γεωγραφική θέσης και σημασίας που θα έχει η νέα ναυτική βάση. Η Χερσόνησος Καμτσάτκα βρίσκεται βορειο-ανατολικά της Ιαπωνίας ενώ στα ανατολικά της βρέχεται από την Βερίγγειο Θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι το στρατηγικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο ειδικού σκοπού «Belgorod» βρίσκεται σε υπηρεσία με τον Στόλο Ειρηνικού του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται σύντομα να παραλάβει τις πρώτες πυρηνικές τορπίλες τύπου «Poseidon», αφού στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η κατασκευή της πρώτης παρτίδας αυτών των «υπερόπλων». Από την άλλη, το υποβρύχιο «Khabarovsk» βρίσκεται στην τελική φάση κατασκευής του στο Ναυπηγεία Sevmash και με την σειρά του θα ενταχθεί σε υπηρεσία με τον ρωσικό Στόλο Ειρηνικού.

Τα χαρακτηριστικά του Belgorod

Το υποβρύχιο Belgorod έχει μήκος περίπου 184 μέτρα και πλάτος περίπου 15 μέτρα, με εκτόπισμα μεγαλύτερο από 19.000 τόνους (εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για μέγιστο εκτόπισμα εν καταδύσει τους 30.000 τόνους), μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες έως και 32 κόμβους, με αυτονομία 120 ημερών και ουσιαστικά «απεριόριστη» επιχειρησιακή εμβέλεια, όπως ισχυρίζονται οι Ρώσοι. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1992, λίγο πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και αφού παρέμεινε εκεί σε ημιτελή κατάσταση για σχεδόν μια δεκαετία, η Ρωσία αποφάσισε να προχωρήσει στην μετατροπή του ως υποβρύχιο ειδικών αποστολών πέμπτης γενιάς.

Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε επίσημα το 2012 και στο πλαίσιο της αναβάθμισης, αυξήθηκε κατά 30 περίπου μέτρα το μήκος του υποβρυχίου, καθιστώντας το ως ένα από τα μεγαλύτερα που κατασκευάστηκαν ποτέ. Ωστόσο, αυτή η επιλογή δεν ήταν τυχαία, καθώς εκτός από τις συμβατικές τορπίλες, είναι εξοπλισμένο, όπως προαναφέρθηκε, με έξι πυρηνικές τορπίλες – drones τύπου «Poseidon» και με ένα πυρηνοκίνητο μίνι-υποβρύχιο βαθέων καταδύσεων τύπου «Paltus» για αποστολές στον βυθό της θάλασσας.

Το «καμάρι του Πούτιν»

Οι πύραυλοι Poseidon χαρακτηρίστηκαν από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του το 2018 ως ένα από τα έξι «υπερόπλα» της χώρας του που αναπτύχθηκε ως απάντηση στο αμερικανικό πρόγραμμα πυραυλικής άμυνας. Ο ίδιος είχε τονίσει τότε στην ομιλία του ότι το υποβρύχιο drone θα ήταν δύσκολο να εντοπιστεί και να αναχαιτιστεί λόγω της ταχύτητας και του μεγέθους του και θα προκαλούσε τεράστιες ζημιές σε παράκτιους στόχους μετά την υποβρύχια εκτόξευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία κατασκευάζει 30 πυρηνικές τορπίλες τύπου Poseidon, οι οποίες θα ενσωματωθούν και θα εξοπλίζουν τέσσερα νέα προηγμένα υποβρύχια κλάσης Belgorod, η οποία έχει ονομαστεί κλάση Oscar-II από το NATO). Από αυτά, τα δύο θα ενταχθούν στην υπηρεσία του Βόρειου Στόλου του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, που επιχειρούν κυρίως στον Ατλαντικό, ενώ άλλα δύο θα ενταχθούν στο Στόλο Ειρηνικού, με το καθένα να φέρει έξι τορπίλες Poseidon.

Ο «πυρηνικός Ποσειδώνας» και το ραδιενεργό τσουνάμι 

Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές πληροφόρησης, το υποβρύχιο οπλικό σύστημα πολλαπλών ρόλων Poseidon αποτελείται από ένα αυτόνομο πυρηνικό όπλο αλλά και από μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα (UUV), τα οποίο θα είναι σε θέση να αποφεύγει αυτόνομα οποιοδήποτε αμυντικό σύστημα του εχθρού. «Στο δρόμο προς την επίτευξη του στόχου, το Poseidon θα μπορεί να αποφεύγει και να ξεπερνάει κάθε ανθυποβρυχιακό όπλο και άλλα αμυντικά συστήματα του εχθρού λόγω του πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος λειτουργίας», είχαν αναφέρει Ρώσοι αξιωματούχοι στο TASS.

Θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα 56 κόμβων, με εμβέλεια 10.000 χιλιομέτρων και μέγιστο βάθος πλεύσης τα 1.000 μέτρα. Αυτό που προκαλεί τρόμο είναι η θερμοπυρηνική κεφαλή του, η οποία έχει σχεδιαστεί για να καταστρέψει παράκτιες τοποθεσίες όπως λιμάνια, πόλεις και άλλες θαλάσσιες υποδομές, αεροπλανοφόρα ή ακόμα και ομάδες αεροπλανοφόρων.Η έκρηξη θα δημιουργούσε ραδιενεργό τσουνάμι, που θα καθιστούσε μεγάλες περιοχές απρόσιτες για ολόκληρες γενιές.

Φωτογραφία αρχείου