OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

«Πράσινο φως» σε τρία εξοπλιστικά προγράμματα στη Βουλή – Αγοράζουμε AAV-7 και MQ-9 Reaper και πουλάμε Mirage

05/07/2022 - 17:25
εξοπλιστικά προγράμματα
Share on FacebookShare on Twitter

Του Κώστα Αλατζά

Τρία εξοπλιστικά προγράμματα έλαβαν, κατά πλειοψηφία, τη θετική γνώμη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής.

Τα δύο για να υλοποιηθούν θα πρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες πιστώσεις των 670 εκατομμυρίων ευρώ στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών ενώ το τρίτο αναμένεται να φέρει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 110 εκατομμύρια ευρώ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής παρουσιάστηκαν από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τα προγράμματα προμήθειας αμερικανικών 76 αμφίβιων αποβατικών AAV-7 και 2 μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 αλλά και το πρόγραμμα πώλησης στη γαλλική Dassault 18 Mirage τα οποία θα αντικατασταθούν από τα ισάριθμα Rafale, που εντάσσει σταδιακά στον στόλο της η Πολεμική Αεροπορία.

Όπως πληροφορείται το OnAlert, για τα αμφίβια AAV-7 προϋπολογίζονται 300 εκατομμύρια ευρώ ενώ για την απόκτηση των MQ-9 το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται στα 370 εκατομμύρια ευρώ. Σε ό,τι αφορά το ύψος του τιμήματος που θα λάβει το ελληνικό δημόσιο από την απόσυρση και πώληση των Mirage 2000 στη γαλλική κατασκευάστρια εταιρία, θα καθοριστεί από τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα και δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 117 εκατομμυρίων ευρώ βάσει της ελληνικής νομοθεσίας. Στην πώληση περιλαμβάνονται εκτός από τα αεροσκάφη, οι κινητήρες των μαχητικών και ανταλλακτικά.

«Αντιδράσεις» για τα AAV-7

Τα εξοπλιστικά προγράμματα έλαβαν τη θετική γνώμη της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Επιτροπή. Ωστόσο  η αντιπολίτευση διατύπωσε αντιρρήσεις και παρατηρήσεις όχι προς τη σκοπιμότητα των προγραμμάτων αλλά για τις επιλογές. Διατυπώθηκαν ενστάσεις για την επιλογή των αμερικανικών αμφιβίων. 

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη επιλογή εκκρεμεί από το 2005 ως εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις επιχειρησιακές ανάγκες της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο η Διοίκηση του Τάγματος των Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε την απόσυρσή τους από τις επιχειρήσεις και τη χρησιμοποίησή τους μόνο εν καιρώ κρίσεως.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για την προμήθεια των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με εξαίρεση τα ΚΚΕ και ΜεΡΑ 25, δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Μόνο το ΚΚΕ μόνο αντιτάχθηκε στη δρομολόγηση των εν λόγω προγραμμάτων, όπως και γενικότερα στη σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων που παρουσιάστηκαν στη Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής τις τελευταίες ημέρες.

Σε τρεις συνεδριάσεις της επιτροπής παρουσιάστηκαν δεκάδες μικρά και μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα  δισεκατομμυρίων ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα  και δεν προβλέπεται να τίθενται σε ψηφοφορία τα εξοπλιστικά προγράμματα που παρουσιάζει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.

Tags: AAV-7MIRAGE 2000MQ-9RAFALEΕΛΛΑΔΑΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Related Posts

THAAD
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

THAAD: O Στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να αποκτήσει 25 νέα συστήματα αεράμυνας και να εκσυγχρονίσει τα υπάρχοντα

25/12/2025 - 19:41
Taurus NEO
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Taurus Neo: Ο νέος γερμανικός πύραυλος cruise προετοιμάζεται για σειριακή παραγωγή – Έτοιμος από το 2030

25/12/2025 - 17:13
Κιμ Γιονγκ Ουν
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Κιμ Γιονγκ Ουν: Επιθεώρησε νέο πυρηνικό υποβρύχιο και την εκτόξευση αντιαεροπορικού πυραύλου

25/12/2025 - 09:15

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1991 το Ανώτατο Σοβιέτ, με ψήφισμα, ορίζει το τέλος της ΕΣΣΔ

Προκλητική δήλωση από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας: «Για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο φταίει η προσέγγιση της Ελλάδας»

Ρωσία: Ο ρωσικός στρατός στρατολόγησε 417.000 συμβασιούχους στρατιώτες το 2025

THAAD: O Στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να αποκτήσει 25 νέα συστήματα αεράμυνας και να εκσυγχρονίσει τα υπάρχοντα

Ζελένσκι: Μίλησε με Γουίτκοφ και Κούσνερ για τις «λεπτομέρειες» του ειρηνευτικού σχεδίου

Η Ρωσία στηρίζει τη Βενεζουέλα και κατηγορεί τις ΗΠΑ για «πειρατεία» στην Καραϊβική Θάλασσα

Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε μαχητή της ελίτ ιρανικής Δύναμης Κουντς [vid]

Taurus Neo: Ο νέος γερμανικός πύραυλος cruise προετοιμάζεται για σειριακή παραγωγή – Έτοιμος από το 2030

Top News

Άρης Μουγκοπέτρος: Το επεισόδιο που οδήγησε στη σύλληψή του για ενδοοικογενειακή απειλή - Η γυναίκα του «έχει panic button στο κινητό της»

Χριστούγεννα στην Αθήνα της δεκαετίας του 1960: Το δέντρο στο Σύνταγμα και οι στολισμένες βιτρίνες σε ένα ταξίδι στον χρόνο

Πτώση αεροσκάφους στην Τουρκία: «Μου είπε σ' αγαπώ, θα μιλήσουμε όταν φτάσω» λέει ο σύντροφος της αεροσυνοδού Μαρίας Παππά

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου και η Νάνσυ Αντωνίου γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στο Λονδίνο: Το άλμπουμ του ταξιδιού τους

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert