PrSM: Οι ΗΠΑ δοκίμασαν σύστημα καθοδήγησης για την «αντιπλοϊκή» διαμόρφωση των βαλλιστικών πυραύλων

Ο Στρατός των ΗΠΑ πραγματοποίησε επιτυχημένη δοκιμή ενός συστήματος καθοδήγησης πολλαπλών λειτουργιών για τους νέους βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Precision Strike Missile (PrSM) που θα τους επιτρέπει να χτυπούν όχι μόνο εχθρικά συστήματα αεροπορικής άμυνας αλλά ακόμα και μονάδες επιφανείας στη θάλασσα.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία του αμερικανικού Στρατού Ξηράς που είναι αρμόδια για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων αποκάλυψε ότι το 2023 ολοκληρώθηκε η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση μιας νέας διαμόρφωσης των πυραύλων τύπου PrSM, που έλαβε την ονομασία «Land-Based Anti-Ship Missile», διότι είχαν ενσωματωμένο ένα σύστημα καθοδήγησης για να χρησιμοποιείται εναντίον εχθρικών ραντάρ και συστημάτων αεράμυνας αλλά και εναντίον εχθρικών πλοίων.

Ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ παρέλαβε τους πρώτους πυραύλους PrSM στην αρχική τους διαμόρφωση, τον περασμένο Δεκέμβριο και αναμένεται να αναβαθμίσουν σημαντικά τις ικανότητες του U.S Army να χτυπά αποτελεσματικά στατικούς στόχους, αντικαθιστώντας σταδιακά τους περίφημους ATACMS. Έχουν μέγιστη εμβέλεια τα 500 χιλιόμετρα, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα αύξησης του βεληνεκούς στα 650 χιλιόμετρα στο μέλλον. Επί του παρόντος μπορούν να εκτοξευθούν από τις πλατφόρμες M270 MLRS και HIMARS.

Σε ό,τι αφορά τους αντιπλοϊκούς πυραύλους PrSM που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, οι Αμερικανοί ανέφεραν ότι «σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιούν έναν παθητικό ανιχνευτή ραδιοσυχνοτήτων για να φτάσουν στην περιοχή όπου βρίσκεται ο εχθρικός στόχος και στην τελική φάση θα αξιοποιούν ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης για να εντοπίσουν τον στόχο πριν από το πλήγμα».

Ακόμα, οι αξιωματούχοι του U.S Army υποστηρίζουν ότι  ο συνδυασμός της διπλής καθοδήγησης του αντιπλοϊκού PrSM τον κάνει πολύ πιο ανθεκτικό σε επιθέσεις ηλεκτρονικού πολέμου και σε παρεμβολές των εχθρικών δυνάμεων, ενώ ακόμα θα προσβάλλει τον στόχο με πολύ μεγάλη ακρίβεια λόγω της ανάλυσης μεγαλύτερου αριθμού δεδομένων, με σχεδόν υπερηχητικές ταχύτητες.

Πηγή: The War Zone / Φωτογραφίες U.S Army