OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

PULS: Πρώτο εξοπλιστικό πρόγραμμα για το 2025 η απόκτηση των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων

10/01/2025 - 05:08
PULS: Πρώτο εξοπλιστικό πρόγραμμα για το 2025 η απόκτηση των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων
Share on FacebookShare on Twitter

*Tου Κώστα Σαρικά 

Η απόκτηση των ισραηλινής κατασκευής Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων PULS όχι απλά έχει «κλειδώσει», αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών.

Πρόκειται για το πρώτο οπλικό σύστημα για το οποίο θα «τρέξουν» οι διαδικασίες άμεσα, προκειμένου να υπογραφεί η σχετική σύμβαση εντός του 2025 και μάλιστα έως το καλοκαίρι.

Στόχος η υλοποίηση του προγράμματος με παράδοση ακόμα και εντός του 2026. Το Στρατιωτικό Επιτελείο στάθμισε όλες τις παραμέτρους, τόσο με επιχειρησιακά όσο και με οικονομοτεχνικά κριτήρια και κατέληξε στην τελική του εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία.

Ο αριθμός των συστημάτων που θα αποκτηθούν είναι τουλάχιστον 38 με το κόστος να κυμαίνεται περίπου στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ με μικρό περιθώριο έως και τα 700 εκατομμύρια ανάλογα με τον τελικό αριθμό και τους φόρτους πυρομαχικών.

Το εύρος των πυρομαχικών τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ΠΕΠ PULS, η συνεχής και σε μεγάλο βάθος χρόνου υποστήριξη αλλά και η δυνατότητα εμπλοκής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αποτελούν τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των «made in Israel» συστημάτων.

Το μέγιστο βεληνεκές των Predator Hawk που αγγίζει τα 300 χιλιόμετρα μετατρέπει τους PULS (Precise & Universal Launching System) σε οπλικό σύστημα υψηλής αποτρεπτικής ισχύος, ενώ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επιπλέον την απόκτηση πυραύλων Extra με βεληνεκές έως και 150 χιλιόμετρα Accular 122 και 160mm με βεληνεκές 35 και 40 χιλιόμετρα αντίστοιχα.

PULS

Η συμφωνία αναμένεται να περιλαμβάνει και την απόκτηση των Περιφερόμενων Πυρομαχικών drone-kamikaze Sky Striker με εμβέλεια που φτάνει τα 100 χιλιόμετρα, αυτονομία μία ώρα και δυνατότητα επιστροφής αν δεν εντοπίσει και πλήξει στόχο είτε στο έδαφος είτε στην επιφάνεια της θάλασσας.

Τα συστήματα PULS αναμένεται να παραδοθούν στο Πυροβολικό και να αναπτυχθούν σε Μονάδες πρώτης γραμμής, τόσο στον Έβρο όσο και σε όλα τα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Τα συστήματα PULS  περιλαμβάνουν εκτός από τους εκτοξευτές και τις Πυροβολαρχίες Διοίκησης, τα πυρομαχικά (φόρτους πυραύλων), αλλά και την εκπαίδευση και συντήρηση-υποστήριξη των συστημάτων.  Παράλληλα, η σχετική σύμβαση, όπως προβλέπει η νομοθεσία, θα περιλαμβάνει και την Follow On Support υποστήριξη για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Το PULS της εταιρείας ELBIT SYSTEMS έχει ως βασικό πλεονέκτημά του την υψηλή ταχύτητα εκτέλεσης βολής, η οποία αγγίζει το ένα λεπτό. Αποτελεί εξέλιξη του παλαιότερου LYNX MRL με αναβαθμισμένο λογισμικό και πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά σε όλους τους τομείς.

Μεταφέρεται γρήγορα από τροχοφόρα οχήματα τα οποία μπορούν να κινηθούν ακόμα και σε δύσκολο έδαφος. Όπως ήδη έχει αναφέρει το Οnalert.gr, το ΓΕΣ έχει επιλέξει φορτηγά της εταιρείας IVECO.

Το Στρατιωτικό Επιτελείο, αφού εξέτασε όλες τις παραμέτρους τόσο με επιχειρησιακά όσο και με οικονομοτεχνικά κριτήρια, απέρριψε την πρόταση για εκσυγχρονισμό των αμερικανικής κατασκευής MLRS M270A0.

Πρόκειται για το πρόγραμμα το οποίο είχε εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής στα τέλη του 2023, όμως δεν προχώρησε έπειτα από την απόφαση για επανεξέταση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων με βάση τις νέες επιχειρησιακές ανάγκες και τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα.

PULS

Οι Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων PULS χρησιμοποιούνται με εντυπωσιακά αποτελέσματα από τον Ισραηλινό Στρατό (ΙDF), ήδη εξάγονται σε Δανία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν και Ρουάντα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται παραγγελίες από Γερμανία, Ολλανδία και Ισπανία.

Tags: PULSΙΣΡΑΗΛΠΟΛΛΑΠΛΟΙ ΕΚΤΟΞΕΥΤΕΣ ΠΥΡΑΥΛΩΝΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Related Posts

JF-17 - Πακιστάν - Χάφταρ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Λιβύη: «Deal» Χάφταρ με το Πακιστάν για 16 μαχητικά JF-17 και εξοπλισμούς αξίας άνω των 4 δισ. δολαρίων

22/12/2025 - 17:24
Gripen - Taurus
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Gripen: Η Σουηδία «τρέχει» την ενσωμάτωση των γερμανικών πυραύλων Taurus στα μαχητικά της

22/12/2025 - 16:54
Su-57
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Su-57: Με νέο κινητήρα πέταξε για πρώτη φορά το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς της Ρωσίας

22/12/2025 - 16:00

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Οι δηλώσεις με Νετανιάχου και Χριστοδουλίδη μετά την τριμερή στο Ισραήλ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσοι στρατιώτες πάνω σε άλογα έγιναν στόχος ουκρανικών drones στην πρώτη γραμμή [vid]

Φιντάν από τη Δαμασκό: «Οι SDF δεν φαίνεται να έχουν καμία πρόθεση να ενταχθούν στον τακτικό στρατό της Συρίας»

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία με παραβιάσεις από οπλισμένα F-16 στο Αιγαίο

Συνάντηση Μητσοτάκη με Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ πριν την τριμερή Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου [vid]

«Η Κίνα έχει γεμίσει τα σιλό της με βαλλιστικούς πυραύλους», αποκαλύπτει έκθεση του Πενταγώνου – Ανησυχία για επίθεση στην Ταϊβάν

Λιβύη: «Deal» Χάφταρ με το Πακιστάν για 16 μαχητικά JF-17 και εξοπλισμούς αξίας άνω των 4 δισ. δολαρίων

Ρωσία: «Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ρωσοαμερικανική συμφωνία για την Ουκρανία – Υπάρχει αργή πρόοδος»

Top News

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται καραμέλες γιατί δεν αναγραφόταν στη συσκευασία μια συγκεκριμένη πληροφορία

Η νικήτρια του GNTM, Ξένια Τσίρκοβα, για τον Ανέστη Τεντέσκι: «Λογικό είναι να έρθουμε πιο κοντά, δεν τον είδα διαφορετικά»

Ελέγχονται για δύο κακουργήματα τρεις αγρότες - Μεταξύ αυτών και ο γνωστός συνδικαλιστής Κώστας Ανεστίδης

H Κίμπερλι Γκιλφόιλ πήγε ξανά να διασκεδάσει στον Κωνσταντίνο Αργυρό - Στο πλευρό της ο γιος της, Ρόναν Άντονι Βιλένσι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert