RAF: Αντικαθιστά τα ελικόπτερα τύπου Bell σε Κύπρο και Μπρουνέι με Puma

Το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας επιβεβαίωσε τα σχέδια του να αντικαταστήσει προσωρινά δύο μοντέλα ελικοπτέρων τύπου Bell που υπηρετούν στο Μπρουνέι και την Κύπρο, με μέρος του στόλου των Puma, που υπηρετούν στην βρετανική Βασιλική Αεροπορία (RAF).

Στο Μπρουνέι, πέντε ελικόπτερα τύπου Bell 212 χρησιμοποιούνται από το Σώμα Αεροπορίας Στρατού για την υποστήριξη της εκπαίδευσης πολέμου στη ζούγκλα, ενώ στην Κύπρο, η RAF χρησιμοποιεί τρία ελικόπτερα τύπου Bell 412 που πραγματοποιούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Η πρόταση τα Puma της RAF να αναλάβουν έναν νέο ρόλο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2021, αλλά δεν είχε ληφθεί καμία επίσημη απόφαση. Ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνει τώρα την πρωτοβουλία: «Στα τρέχοντα σχέδια εξετάζουμε το ελικόπτερο Puma για να αντικαταστήσει προσωρινά το ελικόπτερο Bell 212 στο Μπρουνέι από το φθινόπωρο του 2022 και το ελικόπτερο Bell 412 στην Κύπρο από την άνοιξη του 2023».

Ωστόσο, το Υπουργείο έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει μετά το 2023 μέχρι το 2025 να προχωρήσει στην οριστική απόσυρση των Puma. Η αντικατάσταση των ελικοπτέρων Bell θα αλλάξει τα σχέδια της RAF για «συνταξιοδότηση» των Puma.

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας σκοπεύει να αντικαταστήσει τα Pumas, τα δύο μοντέλα Bell και τα στρατιωτικά αεροσκάφη ελικοπτέρων Airbus Dapuhin, με έναν νέο τύπο που θα προμηθεύεται στο πλαίσιο του προγράμματος New Medium Helicopter. Αυτός ο διαγωνισμός είναι πιθανό να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Ben Wallace, υπουργός Άμυνας.

Με πληροφορίες από: Flight Global / Φωτογραφίες Wikipedia