Puma: Το προβληματικό γερμανικό ΤΟΜΑ θα επιστρέψει στην αποστολή του ΝΑΤΟ το πρώτο εξάμηνο του 2023

Η Γερμανία αναμένεται να αναπτύξει τα οχήματα μάχης πεζικού Puma στην αποστολή του ΝΑΤΟ το πρώτο εξάμηνο του 2023, δήλωσε χθες Παρασκευή ο αρχηγός του γερμανικού Επιτελείου Άμυνας, αφού το Βερολίνο αναγκάστηκε να αποσύρει το ΤΟΜΑ λόγω τεχνικών προβλημάτων.

«Μόλις επισκευαστούν αρκετά οχήματα και μπορούν λειτουργήσουν, θα τα χρησιμοποιήσουμε για την VJTF», είπε ο Έμπερχαρντ Ζορν, αναφερόμενος στην Κοινή Ομάδα Εργασίας Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (VJTF).

Η Γερμανία φέτος ηγείται της μονάδας γρήγορης αντίδρασης της συμμαχίας που αποτελεί την πρώτη γραμμή απάντησης και ενίσχυσης του ΝΑΤΟ σε περίπτωση σύγκρουσης ή αυξημένης έντασης με τη Ρωσία. «Περιμένω πολύ να δω το Puma έτοιμο για το VJTF το πρώτο εξάμηνο του έτους», πρόσθεσε ο Ζορν.

Τον Δεκέμβριο, η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία δεν θα αγοράσει άλλα Puma έως ότου αποκατασταθεί η αξιοπιστία τους, αφού σχεδόν όλα τέθηκαν εκτός υπηρεσίας κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης.

Το Puma είναι ένα οπλισμένο, θωρακισμένο όχημα που μεταφέρει στρατεύματα στη μάχη. Οι μετοχές της Rheinmetall, που κατασκευάζει τα τεθωρακισμένα οχήματα μαζί με την Krauss-Maffei Wegmann, υποχώρησαν 7% μετά την ανακοίνωση της υπουργού.

Για το VJTF, η Γερμανία αντικατέστησε προσωρινά το Puma με οχήματα μάχης πεζικού Marder .Η Γερμανία έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες και να εκσυγχρονίσει τον στρατό της στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή: Reuters