Ελληνικά πυρομαχικά στις ΗΠΑ; Δύσκολο αλλά αξίζει η προσπάθεια

Πολιτική και διπλωματική στήριξη  με »υψηλές» παρεμβάσεις από το Υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο,τον υπουργό Άμυνας Π.Παναγιωτόπουλο αλλά και τον αρμόδιο υφυπουργό Αμυνας Δημ. Ελευσινιώτη περιμένουν πλέον οι εργαζόμενοι και αρμόδιοι της  κρατικής αμυντικής εταιρίας »Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (ΕΑΣ – πρώην Πυρκάλ – ΕΒΟ)για την αγορά από τις ΗΠΑ των made in Greece πυρομαχικών, τα οποία ήδη  περάσουν επιτυχώς το πρώτο τεστ αξιολόγησης από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις  και αναμένουν τώρα τα τελικά αποτελέσματα.

Πρόκειται για πυρομαχικά τύπου 40L60 που κατασκευάζουν τα ΕΑΣ  τα οποία έστειλαν ήδη την δεύτερη παρτίδα βελτιωμένων προδιαγραφών στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. »Τώρα πρέπει να φανεί και το κρατικό ενδιαφέρον» ανέφερε στο OnAlert   έμπειρο στέλεχος της κρατικής εταιρείας. »Ας πάρουν ως παράδειγμα - τηρουμένων των αναλογιών -τι κάνουν οι ίδιες οι ΗΠΑ ή οι άλλες μεγάλες χώρες. Ακόμα και οι Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί τους ασχολούνται με την προβολή των προϊόντων τους- αμυντικών και μη. Για τα ΕΑΣ  το συγκεκριμένο πρόγραμμα αυτή την εποχή είναι σημαντικό,θα είναι η πρώτη εξαγωγή ΕΛΛΗΝΙΚΏΝ πυρομαχικών σε ΗΠΑ!. Ας ρωτήσουν οι κ Υπουργοί τον κ. Ελευσινιώτη που είδε μια από τις τελευταίες δοκιμές  και ξέρει», λέει.(στην φωτό στιγμιότυπο από την δοκιμή βολής στο Ειδικό Κέντρο στο Λαύριο, παρουσία του κ Ελευσινιώτη).

 Η  ελληνική κρατική εταιρεία έχει επιλεγεί από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) ως η μία από τις δύο από τις οποίες τελικά θα προμηθευτεί τα πυρομαχικά. Τα 40L60 είναι παλιά πυρομαχικά του Ναυτικού,που  τώρα χρησιμοποιούνται σε πολυβόλα με τα οποία έχουν εξοπλιστεί τα αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-130. Η παραγωγή των ΕΑΣ θα γίνεται σε συνεργασία με την αμερικανική ΑΤΚ, η οποία κατασκευάζει τον πυροσωλήνα. Το ελληνικό μερίδιο συμμετοχής είναι περίπου 70%.
Για να δούμε,θα ασχοληθεί κανείς πιο ζεστά;