PzH 2000: Γιατί αποτυγχάνουν τα γερμανικά πυροβόλα στην Ουκρανία

Τα λάθη σχεδιασμού κατά την παραγγελία ανταλλακτικών θέτουν ολοένα και περισσότερο σε κίνδυνο την επιχειρησιακή ετοιμότητα των γερμανικών αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH 2000 (Panzerhaubitze 2000) στην Ουκρανία, όπως αποκαλύπτει το γερμανικό Der Spiegel.

Μετά την παράδοση συνολικά 14 αυτοκινούμενων πυροβόλων, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας απέτυχε να παραγγείλει εγκαίρως εκτεταμένα πακέτα ανταλλακτικών προκειμένου να επισκευάζει τακτικά τα οπλικά συστήματα και να τα διατηρεί έτσι λειτουργικά.

Μεγάλο μέρος των συστημάτων πυροβολικού που προμηθεύει η Γερμανία χρήζουν επισκευής λόγω της εντατικής χρήσης τους στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ουκρανοί εκτοξεύουν περίπου 300 οβίδες την ημέρα, γεγονός που προκαλεί σοβαρή φθορά στα οπλικά συστήματα.

Πρόσφατα έξι PzH 2000 μεταφέρθηκαν στη Λιθουανία για τεχνική επισκευή. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα απαραίτητα ανταλλακτικά για τα πυροβόλα δεν ήταν διαθέσιμα ούτε από τη βιομηχανία ούτε από την Bundeswehr, οι τεχνικοί μοίρασαν τα μέρη ενός λειτουργικού πυροβόλου για να φτιάξουν τα υπόλοιπα.

Η έλλειψη ανταλλακτικών δεν αποτελεί έκπληξη. Στα τέλη του καλοκαιριού, το γραφείο προμηθειών της Bundeswehr είχε προειδοποιήσει ανεπιτυχώς το υπουργείο να παραγγείλει περισσότερα πακέτα ανταλλακτικών για τα PzH 2000 και τους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων Mars II.

Η έλλειψη ανταλλακτικών «παραλύει» και τον λεγόμενο «κόμβο επισκευής» που θέλει να δημιουργήσει  η Γερμανία στη Σλοβακία μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, για να επισκευάσει τα όπλα που παραδίδονται στο Κιεβο, στην γειτονική χώρα.