OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Rafale: Εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο – Αύριο τίθεται στην Ολομέλεια της Βουλής

13/01/2021 - 18:52
Rafale
Share on FacebookShare on Twitter

Πριν από λίγη ώρα έληξε η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών Rafale, ενώ σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί νωρίτερα σήμερα κι άλλη συνεδρίαση για την διευκρίνιση ζητημάτων που άπτονται της διαβάθμισης ασφαλείας «απορρήτου» και «άκρως απορρήτου».

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας», που αφορά σε 3 σχέδια συμβάσεων για την απόκτηση έξι καινούργιων και των δώδεκα μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale την υποστήριξη τους και το νέο οπλισμό τους, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και αύριο θα μεταφερθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για να ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης και τελικής ψήφισής του.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποκαλύπτει τους αριθμούς και τα νούμερα για τις δαπάνες, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα όσα είχε δημοσιεύσει το OnAlert από τον περασμένο Δεκέμβριο, σχετικά με την προκαταβολή της τάξης του 30 τοις εκατό του συνολικού κόστους ύψους 2.490 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, οι δαπάνες για το 2021 ανέρχονται σε 1.509 εκατομμυρίων ευρώ.

Τι αναφέρουν τα άρθρα το νομοσχεδίου

Με το άρθρο 1 προτείνεται η έγκριση του σχεδίου σύμβασης για την προμήθεια έξι καινούργιων και δώδεκα μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών (Α/Φ) τύπου «RAFALE» και συναφών ειδών και υπηρεσιών, μεταξύ του υπουργείου Εθνικής ‘Άμυνας και της κατασκευάστριας εταιρείας με την επωνυμία «DASSAULT AVIATION».

Πρόκειται για 4 μονοθέσια καινούργια αεροσκάφη και 2 διθέσια καινούργια αεροσκάφη, 10 μονοθέσια μεταχειρισμένα αεροσκάφη και 2 διθέσια μεταχειρισμένα αεροσκάφη μαζί με την εφοδιαστική υποστήριξη, τα ανταλλακτικά, τον επίγειο εξοπλισμό υποστήριξης, την εκπαίδευση.

Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους με ρυθμό ενός ανά μήνα. Τα έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν στις αρχές του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, ήταν η δυνατότητα άμεσης παράδοσης αριθμού αυτών, προκειμένου να αυξηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και η συμπίεση του κόστους προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων που είναι αναγκαία.

Η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία «DASSAULT AVIATION», παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.

Αμέσως μετά την έγκριση και την υπογραφή της σύμβασης, οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας ταξιδεύουν στη Γαλλία για εκπαίδευση.

Τα μαχητικά αεροσκάφη και ο εξοπλισμός

Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος «RAFALE» είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών και αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ παράλληλα μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες.

Με το δεύτερο σχέδιο σύμβασης προτείνεται η έγκριση για την εν συνεχεία υποστήριξη των αεροσκαφών τύπου «RAFALE», μεταξύ του υπουργείου Εθνικής ‘Άμυνας και της εταιρείας με την επωνυμία «DASSAULT AVIATION» για τα δομικά μέρη, της εταιρείας με την επωνυμία «THALES DMS FRANCE» για τα ηλεκτρονικά μέρη και της εταιρείας με την επωνυμία «SAFRAN AIRCRAFT ENGINES» για τους κινητήρες των αεροσκαφών (Α/Φ).

Με το τρίτο σχέδιο σύμβασης προτείνεται η έγκριση για την προμήθεια εξοπλισμού (όπλων) των αεροσκαφών (Α/Φ) τύπου «RAFALE», τη συντήρηση-τροποποίηση όπλων των αεροσκαφών (Α/Φ) τύπου «M 2000/5» για χρήση από τα αεροσκάφη (Α/Φ) τύπου «RAFALE» και για συναφείς υπηρεσίες, μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της κατασκευάστριας εταιρείας με την επωνυμία «ΜBDA FRANCE» Τα όπλα περιλαμβάνουν κατευθυνόμενα βλήματα «METEOR», καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη («MICA», «SCALP», «EXOCET»).

Η νομοθετική και κοινοβουλευτική διαδικασία

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου.

Από τη Βουλή θα περάσει η προέγκριση των συμβάσεων και αφού ψηφιστούν από την Ολομέλεια και δημοσιευθούν σε ΦΕΚ, θα προωθηθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Στη συνέχεια αναμένονται οι σχετικές υπογραφές και η επικύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες πρόσκτησης νέων μαχητικών αεροσκαφών «RAFALE» γαλλικής κατασκευής ολοκληρώθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ για την εκτέλεση ενός τόσο σύνθετου και μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος.

Λίγους μήνες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τον Σεπτέμβριο στο Φόρουμ της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, για μέτρα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και την ανακοίνωση ότι η Πολεμική Αεροπορία προχωρεί άμεσα στην απόκτηση μίας μοίρας δεκαοκτώ (18) αεροσκαφών «RAFALE» αντικαθιστώντας τα παλαιά «MIRAGE», ύστερα από συνεχή επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος με την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας, Φλοράνς Παρλύ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Intime News

Tags: RAFALEΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΒΟΥΛΗΥΕΘΑΥΠΕΘΑ

Related Posts

F-35: Η Γερμανία εξετάζει την αγορά επιπλέον 35 stealth μαχητικών μετά το «αδιέξοδο» στο FCAS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

FCAS: Επιμένει ο Μακρόν στην παραγωγή ενός και μοναδικού μοντέλου μαχητικού αεροσκάφους

19/02/2026 - 16:02
F-35
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: Τα βρετανικά stealth μαχητικά θα δυσκολευτούν να επιχειρήσουν στην Αρκτική, λέει ο Αρχηγός της RAF

19/02/2026 - 15:59
Eurofighter Typhoon
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter: «Πλήρης η γραμμή παραγωγής μέχρι την ένταξη των stealth αεροσκαφών GCAP» λέει η BAE Systems

19/02/2026 - 13:09

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1913 ο Ελληνικός Στρατός σφίγγει τον κλοιό γύρω από τα Ιωάννινα με τους Τούρκους να ζητούν συνθηκολόγηση

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανό πρώτο πλήγμα από το Ιράν, όσο αυξάνονται οι εντάσεις με τις ΗΠΑ

Πολεμικό Ναυτικό: Επιχείρηση εξουδετέρωσης νάρκης στη θάλασσα στη Νάξο – Δείτε βίντεο

Γάζα: Πέντε χώρες έχουν δεσμευτεί να στείλουν στρατεύματα – Τι προβλέπει το σχέδιο ανοικοδόμησης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ευρωπαίοι είναι «απαισιόδοξοι» για το ενδεχόμενο ειρηνευτικής συμφωνίας

Times: H Βρετανία «μπλοκάρει» την χρήση της βάσης Ντιέγκο Γκαρσία από τις ΗΠΑ για να επιτεθούν στο Ιράν

Έξι παραβιάσεις έκανε αεροσκάφος ATR-72 της Τουρκίας στο Αιγαίο – Δύο παραβάσεις από τουρκικό UAV

Ο Νετανιάχου προειδοποιεί το Ιράν: «Αν μας επιτεθούν, θα αντιμετωπίσουν μια απάντηση που δεν μπορούν καν να φανταστούν»

Top News

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 16,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Πτώση για Καρυστιανού, οι γνώμες για Τσίπρα και Σαμαρά

Μαρία Ματσούκα: Όταν γίνεσαι μαμά, πρέπει να βάζεις την παλιά ζωή που είχες σε δεύτερη μοίρα

Η Δήμητρα Αλεξανδράκη αποκάλυψε ότι είναι και πάλι ερωτευμένη - «Πιο ουσιαστικός ο έρωτας που λατρεύουμε κάποιον για τη συμπεριφορά του»

Μανώλης Κονταρός: «Όταν με το καλό γίνει ο γάμος της Δέσποινας Βανδή και του Βασίλη Μπισμπίκη, πιστεύω να είμαι κουμπάρος»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert