Rafale: Η Σερβία «ζήλεψε» την Κροατία και «φλερτάρει» με τα γαλλικά μαχητικά

Μετά την Ελλάδα και την Κροατία, μια ακόμα χώρα των Βαλκανίων «ψήνεται» να αποκτήσει τα προηγμένα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη 4++ γενιάς Rafale και αυτή δεν είναι άλλη από την Σερβία. Αν και δεν έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις τόσο του Προέδρου Αλεξάντρ Βούτσις όσο και του Υπουργού Άμυνας Σεγκούν Στεφάνοβιτς για την πιθανή προμήθεια των «ριπών ανέμου» της Dssault Aviation.

Στις 24 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Σερβίας μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας του, ενώ δεν έκρυψε…την «ζήλια» του, σχετικά με την απόκτηση των μεταχειρισμένων Rafale από το Ζάγκρεμπ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Η Κροατία θα πάρει Rafale σε τρία χρόνια. Αυτά είναι εξαιρετικά αεροσκάφη, θα δούμε. Θα ήθελα να πάρουμε τα ίδια, αλλά καινούργια. Σε τρία χρόνια πιστεύω ότι θα ενισχύσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό την Πολεμική Αεροπορία και τα συστήματα αεράμυνας που έχουμε, ώστε να μην υπάρχει φόβος για τη χώρα μας. Σε τρία χρόνια, η Σερβία θα είναι πολύ πιο ισχυρή από ότι είναι τώρα».

Τα Rafale και τα εξοπλιστικά προγράμματα στην Σερβία

Στο ίδιο πνεύμα, ο Υπουργός Άμυνας της χώρας δήλωσε στις 28 Δεκεμβρίου ότι ο εκσυγχρονισμός του στόλου μαχητικών αεροσκαφών της αεροπορίας είναι μια δαπανηρή διαδικασία που απαιτεί τον σχεδιασμό  και την εφαρμογή ενός στρατηγικού πλάνου. Αρμόδιοι επιτελείς στην σερβική Πολεμική Αεροπορία είπαν στον Πρόεδρο Βούτσιτς ότι, αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο διατεθειμένοι να αγοράσουν το μαχητικό αεροσκάφος Rafale. Ωστόσο, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάλυσης και εξέτασης εναλλακτικών λύσεων.

Ακόμα, ο Στεφάνοβιτς αναφέρθηκε στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, αφού εγκρίθηκε αύξηση 500 εκατομμυρίων ευρώ στον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας, αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2022, που αφορά την απόκτηση στρατιωτικού εξοπλισμού και οπλικών συστημάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται τέσσερα ελικόπτερα τύπου Mi-35 και τρία ελικόπτερα τύπου Mi-17, δύο πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου Pantsir, δύο στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-295 Airbus, 10 ελικόπτερα τύπου Airbus H145 και 18 φορητά συστήματα αεράμυνας (MANPADS) τύπου Mistral.

Με πληροφορίες από: Eurasian Times / B92.net | Φωτογραφίες αρχείου Reuters