Rafale στην Αίγυπτο πουλά η Γαλλία

Σημαντικά έχουν προχωρήσει οι συνομιλίες μεταξύ της γαλλικής Dassault και της Αιγύπτου, σχετικά με την πώληση 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και του πακέτου υποστήριξής τους, συνολικού κόστους 6 δισ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής το εν λόγω μαχητικό δεν έχει βρει αγοραστές εκτός Γαλλίας, καθώς η σχεδιαζόμενη συμφωνία μαμούθ με την Ινδία, για την πώληση 126 Rafale, ναυάγησε.

Η συμφωνία όμως με την Αίγυπτο αναμένεται να ολοκληρωθεί, καθώς 50% του κόστους, θα καλυφθεί μέσω ενός ειδικού ταμείου χρηματοδότησης που θα δημιουργηθεί για αυτόν τον σκοπό από τους Γάλλους.

Γαλλία και Αίγυπτος διατηρούσαν στενές οικονομικές επαφές, στο παρελθόν, οι οποίες ανατράπηκαν μετά τις πολιτικές αλλαγές στη μεγάλη Αφρικανική χώρα.

Η κυβέρνηση Σίσι όμως επιθυμεί την εκ νέου σύσφιξη των σχέσεων. Έτσι το 2014 η Γαλλία πούλησε στην Αίγυπτο τέσσερις κορβέτες, έναντι τιμήματος 1 δισ. ευρώ.

Ανώτατοι Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν, τελευταία, πολλές φορές επισκεφθεί την Αίγυπτο, μετά την άνοδο στην εξουσία του προέδρου Σίσι. Τον περασμένο Νοέμβριο ο Αιγύπτιος πρόεδρος επισκέφθηκε τη γαλλική πρωτεύουσα.

Εκεί έθεσε το θέμα της αντικατάστασης των παλαιών αεροσκαφών Mirage F-1 με νέα μαχητικά και οι Γάλλοι πρότειναν το Rafale.

Η γαλλική εταιρεία επείγεται να βρει ξένους αγοραστές για το μαχητικό της, καθώς οι παραδόσεις στη γαλλική αεροπορία και στο γαλλικό ναυτικό έχουν περιοριστεί, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Πηγή: worldbulettin
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert