Rak: Η Ουκρανία προμηθεύεται 24 πυροβόλα των 120 χιλιοστών από την Πολωνία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε, κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία στις 5 Απριλίου, ότι η Ουκρανία και η Πολωνία συμφώνησαν σε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, το οποίο περιλαμβάνει την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων τύπου Rak των 120 χιλιοστών, με τον Πολωνό Πρόεδρο να διευκρινίζει ότι πρόκειται για πώληση 24 μονάδων για την δημιουργία τριών πυροβολαρχιών.

Το Rak είναι ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο των 120 χιλιοστών που κατασκευάζεται από την εταιρεία Huta Stalowa Wola και ο σχεδιασμός του στο τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα τύπου Rosomak 8×8 και μπορεί να αναπτύσσεται γρήγορα στο πεδίο επιχειρήσεων για να παρέχει υποστήριξη και δύναμη πυρός σε φίλιες δυνάμεις πεζικού και τεθωρακισμένων.

Διαθέτει έναν πυργίσκο με πυροβόλο των 120 χιλιοστών αλλά και αυτόματο σύστημα φόρτωσης πυρομαχικών, με 20 βλήματα για άμεση χρήση, ενώ έχει χώρο αποθήκευσης 26 επιπλέον βλημάτων. Ακόμα, είναι εξοπλισμένο με οπτικο-ηλεκτρονικό σύστημα στόχευσης, κάμερα θερμικής απεικόνισης και σύστημα στοχοθέτησης με λέιζερ και σε συνδυασμό με το σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πυρός έχει την ικανότητα για άμεση, ακριβή και αξιόπιστη εμπλοκή εχθρικών στόχων και θέσεων.

Το πυροβόλο των 120 χιλιοστών των Rak έχει αποτελεσματική εμβέλεια βολής έως και 10 χιλιόμετρα, ανάλογα με τον τύπο των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται, που μπορούν να διαφέρουν, όπως για παράδειγμα πυρομαχικά υψηλής εκρηκτικότητας, αλλά και κατευθυνόμενα βλήματα.