Rapid Dragon: Εντυπωσιακή ρίψη πυραύλου cruise JASSM από ένα αμερικανικό MC-130 [vid]

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε ασκήσεις δοκιμών το σύστημα Rapid Dragon, στο οποίο πύραυλοι cruise σε παλέτες εκτοξεύονται από το πίσω μέρος ενός μεταγωγικού αεροσκάφους.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου από την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (SOCEUR), κατά της διάρκεια της άσκησης Atreus με την Νορβηγία.

«Ένα MC-130J Commando II από την 352η Πτέρυγα Ειδικών Επιχειρήσεων εκτόξευσε έναν πύραυλο cruise εκτεταμένης εμβέλειας (Joint Air to Surface Standoff Missile – JASSM), πάνω από τη Νορβηγική Θάλασσα την Τετάρτη», ανέφερε η ανακοίνωση των αμερικανικών δυνάμεων.

Επίσης, δημοσίευσαν ένα βίντεο που δείχνει τη διαδικασία δοκιμής από πολλές οπτικές γωνίες. Ένα αλεξίπτωτο προσαρτημένο στο κιβώτιο Rapid Dragon ρίπτεται από το MC-130, το οποίο στη συνέχεια ξεδιπλώνεται και τραβάει γρήγορα την παλέτα έξω από το αεροσκάφος.

Τέσσερα αλεξίπτωτα αναπτύσσονται και επιβραδύνουν την πτώση του οπλικού συστήματος. Ακολουθεί η απελευθέρωση του πυραύλου AGM-158 JASSM.

Πριν από λίγες μέρες, η SOCEUR ανακοίνωσε ότι η δοκιμή δεν είχε στόχο την πρόκληση με τη Ρωσία, ούτε με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Το Rapid Dragon μπορεί να παρέχει γρήγορη και έγκαιρη αεροπορική υποστήριξη σε οποιονδήποτε σύμμαχο επειδή είναι κινητό και μπορεί να μεταφερθεί γρήγορα με πολεμικά μεταγωγικά αεροσκάφη. Το πυραυλικό σύστημα μπορεί να εξοπλιστεί με ως και 45 πυραύλους και με οποιοδήποτε βλήμα cruise δυτικού σχεδιασμού. Επίσης, η πορεία του πυραύλου μπορεί να αλλάξει κατά την πτήση. Μόλις εκτοξευθεί, το Rapid Dragon μπορεί να απελευθερώσει όλους τους πυραύλους ταυτόχρονα ή διαδοχικά.

Με πληροφορίες από: Defense News