Reuters: Το Ισραήλ και η Ελλάδα υπέγραψαν την μεγαλύτερη ως σήμερα αμυντική συμφωνία

Η Ελλάδα υπέγραψε με το Ισραήλ την μεγαλύτερη έως σήμερα συμφωνία για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και μετέδωσε το Reuters.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ισραηλινή εταιρεία αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων Elbit Systems Ltd. θα λειτουργεί ένα κέντρο εκπαίδευσης για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία με βάση ένα συμβόλαιο ύψους περίπου 1,65 δισ δολαρίων, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο.

Η εταιρεία Elbit ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει ολόκληρο τον εκπαιδευτικό στόλο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας–που αποτελείται από δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και T-6– με νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και θα τον συντηρεί για περίπου μια εικοσαετία.

Όπως σας είχε ενημερώσει το OnAlert το μεσημέρι της 16ης Απριλίου υπογράφηκε στα γραφεία της  Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) η διακρατική συμφωνία με το Ισραήλ για τη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα.

Δείτε επίσης ΥΕΘΑ: Τι αποκάλυψε ο Παναγιωτόπουλος για το Εκπαιδευτικό Κέντρο Αεροπορίας στην Καλαμάτα

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ, Θοδωρής Λάγιος και ο επικεφαλής της SIBAT, της αντίστοιχης Διεύθυνσης του Ισραήλ, Γικάρ Κουλάς. Η σύμβαση θα υλοποιηθεί από την ισραηλινή εταιρία Elbit Systems με χρονική διάρκεια 22 έτη και συνολικό κόστος περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία με τους Ισραηλινούς περιλαμβάνει την απόκτηση νέου τύπου εκπαιδευτικού αεροσκάφους, Μ-346 το οποίο θα αντικαταστήσει το εκπαιδευτικό Τ-2. Με την ενεργοποίηση της σύμβασης οι Έλληνες πιλότοι αλλά και χειριστές άλλων Πολεμικών Αεροποριών θα μπορούν να εκπαιδεύονται στα 10 αεροσκάφη Μ-346 που θα βρίσκονται στην 120 Πτέρυγα η οποία αναβαθμίζεται σε Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης.

Η σύμβαση προβλέπει επίσης την τεχνική υποστήριξη των εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-6 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία καθώς και την εγκατάσταση δύο προσομοιωτών για την εκπαίδευση των χειριστών.

 

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ