Rheinmetall: Θα παραδώσει επιπλέον 40 Marder στην Ουκρανία – Έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Ελλάδα

Όπως αναφέρει σημερινό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Rheinmetall, η Ουκρανία πρόκειται να παραλάβει επιπλέον 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου Marder από συμφωνία αξίας άνω των 9 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ της κατασκευάστριας εταιρείας και την γερμανική κυβέρνηση, που θα έχει ως τελικό αποδέκτη τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη παραγγελία στη Rheinmetall από τη γερμανική κυβέρνηση για τα Marder πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο και όπως τονίζουν οι Γερμανοί, οι εργασίες επισκευής των τεθωρακισμένων οχημάτων συνεχίζεται προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων, το οποίο προβλέπει ότι η πρώτη «παρτίδα» των Marder θα παραδοθεί στην Ουκρανία εντός του 2023.

Σημειώνεται ότι με τη νέα αυτή παραγγελία, η Rheinmetall αναμένεται να προμηθεύσει τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις συνολικά με 80 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου Marder. Στις 21 Μαρτίου 2023 η Rheinmetall παρέδωσε τα πρώτα 20 ΤΟΜΑ αυτού του τύπου.

Τον περασμένο Ιούνιο το Βερολίνο παρήγγειλε ακόμα 20 για τους Ουκρανούς, τα οποία επί του παρόντος βρίσκονται στα γερμανικά εργοστάσιο για γενικές επισκευές. Όπως αναφέρει η Rheinmetall, η γραμμή παραγωγής μπορεί να παραδώσει έως και δέκα αναβαθμισμένα οχήματα μάχης το μήνα.

Η συμφωνία με την Ελλάδα

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να τονίσουμε ότι έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα «Ringtausch» μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης που αφορούσε την παράδοση 40 ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου BMP-1 στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την παραλαβή 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης τύπου Marder από την Γερμανία.

Για το εν λόγω εξοπλιστικό πρόγραμμα είχε μιλήσει αναλυτικά πριν από ένα χρόνο ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την διάρκεια απάντησης σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, λέγοντας: «Στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 υπογράψαμε με το αντίστοιχο Υπουργείο Άμυνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ένα σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης, διά του οποίου επικυρώθηκε η δωρεά από τους Γερμανούς σε εμάς των 40 Marder»,

Φωτογραφίες αρχείου Reuters