Ρουμανία και Νότια Κορέα υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνεργασίας – Το Βουκουρέστι θα πάρει τα πυροβόλα K9;

Ρουμανία και Νότια Κορέα δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς η Σεούλ θέλει να καθιερωθεί ως ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Yoon Suk Yeol φιλοξένησε, σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου 2024, τον ομόλογό του από τη Ρουμανία, Klaus Iohannis. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν συμφωνία για τη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της κοινής παραγωγής όπλων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από ρουμάνικα και νοτιοκορεάτικα μέσα ενημέρωσης. η μεγαλύτερη αμυντική εταιρεία της Νότιας Κορέας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Ρουμανία για μια συμφωνία ύψους 725 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων K9 Thunder.

Η ίδια η εταιρεία είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα ανακοινώσει μια νέα συμφωνία εξαγωγής όπλων με τη Ρουμανία, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση.

Πέρυσι, η εταιρεία υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την κρατική αμυντική εταιρεία της Ρουμανίας για την εξαγωγή του πυροβόλου K9 και του άρματος μάχης πεζικού K2.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, Shin Won-sik, συναντήθηκε χθες με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Πολωνίας, Pawel Bejda, εν μέσω αναφορών για επικείμενη σύμβαση για την Hanwha Aerospace για την προμήθεια πρόσθετων οπλικών συστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία έχει ήδη παραλάβει την πρώτη παρτίδα των πυροβόλων και τον αρμάτων μάχης, K9 και K2, από τη Νότια Κορέα, ενώ αναμένεται να αποκτήσει επιπλέον 152 πυροβόλα για 2,6 δις δολάρια.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφίες αρχείου Reuters