S-125: Η αεράμυνα της Ουκρανίας ενισχύθηκε με τα συστήματα σοβιετικής εποχής από την Πολωνία [pics]

Μια σπάνια έκδοση του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-125 Newa SC που αναπτύχθηκε στην Πολωνία φαίνεται να βρίσκεται στο έδαφος της Ουκρανίας, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσίευσε το ουκρανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα Serhiy Prytula.

Η εμφάνιση του αντιαεροπορικού συστήματος στην Ουκρανία προκάλεσε έκπληξη, αφού ούτε η Βαρσοβία ούτε το Κίεβο είχαν ανακοινώσει προηγουμένως τη μεταφορά αυτού του συστήματος. Το φιλανθρωπικό ίδρυμα Serhiy Prytula με έδρα την Ουκρανία σε μια ανάρτησή του ευχαρίστησε τους δωρητές του συστήματος για την υποστήριξή τους στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το S-125 έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει επανδρωμένα και μη επανδρωμένα συστήματα αεροπορικής επίθεσης που πετούν σε χαμηλά υψόμετρα, ενώ είναι τοποθετημένο σε ερπυστριοφόρο όχημα WZT-1. Το Newa SC είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος S-125 Pechora που αναπτύχθηκε αρχικά στη Σοβιετική Ένωση για την άμυνα έναντι μιας σειράς αεροπορικών απειλών χαμηλού και μεσαίου ύψους.

Το Pechora αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1960 για να ενισχύσει τα συστήματα πυραυλικής άμυνας S-25 και S-75 των Σοβιετικών.

Γενικά, ένα σύστημα Pechora αποτελείται από δύο έως τέσσερις εκτοξευτές πυραύλων, ένα ραντάρ ελέγχου πυρός SNR-125, ένα ραντάρ τύπου P-15 Flat Face/Squad Eye και ένα ραντάρ PRV-11. Τα κύρια όπλα του είναι οι πύραυλοι V-600 και V-601. Οι πύραυλοι εκτοξεύονται σε υψόμετρο από 20 μέτρα έως και 18 χλμ και σε αποστάσεις ως 25 χλμ.

Με πληροφορίες από: The Drive / Φωτογραφία Wikimedia Commons