Sachsen: Γερμανική φρεγάτα εξουδετέρωσε drones με νέο όπλο – λέιζερ [pic]

Η γερμανική φρεγάτα Sachsen ολοκλήρωσε επιτυχώς την δοκιμή ενός νέου όπλου – λέιζερ σε πεδίο βολής στη Βαλτική Θάλασσα στις 30 Αυγούστου 2022 αναχαιτίζοντας drones, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Rheinmetall, αποκαλύπτοντας πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης του οπλικού συστήματος, που «τρέχουν» από κοινού η MBDA Deutschland και η Rheinmetall.

Ειδικότερα, η εταιρεία τονίζει ότι στο μέλλον τα οπλικά συστήματα με λέιζερ υψηλής ενέργειας (HEL) για το Πολεμικό Ναυτικό της Γερμανίας θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για αποτελεσματικές αμυντικές χρήσεις απέναντι σε εναέριες απειλές όπως η εξουδετέρωση drones και UAV αλλά και σε εμπλοκές με εχθρικά ταχύπλοα σκάφη σε μικρές αποστάσεις, ενώ ακόμα υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης, ώστε να είναι ικανά να καταστρέφουν εχθρικούς κατευθυνόμενους πυραύλους και βλήματα πυροβολικού.

Σε ό,τι αφορά το εν λόγω οπλικό σύστημα, η πρώτη φάση δοκιμών ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2021 και στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 2022, το πρωτότυπο λέιζερ υψηλής ενέργειας τοποθετήθηκε πάνω στην γερμανική φρεγάτα Sachsen, ώστε να πραγματοποιηθεί η δοκιμή απέναντι σε drones  τον περασμένο Αύγουστο.

Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκαν υπό εξέταση οι δυνατότητες των ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων και του ραντάρ, καθώς επίσης η αλληλεπίδραση και η λειτουργικότητα του συνόλου των συστημάτων από την στοχοποίηση έως και την εμπλοκή και εξουδετέρωση των εναέριων «απειλών» σε εξαιρετικά ρεαλιστικά σενάρια εμπλοκής. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δοκιμές του όπλου λέιζερ υψηλής ενέργειας θα συνεχιστούν μέχρι τα μέσα του 2023.