OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SAFE: Στις 30 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία για κατάθεση εθνικών σχεδίων – Η Τουρκία την χάνει

28/11/2025 - 16:12
SAFE

Τούρκοι στρατιώτες / EPA / SEDAT SUNA

Share on FacebookShare on Twitter

Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου  2025 λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των εθνικών σχεδίων των 19 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν υποβάλει αίτημα για να λάβουν δάνεια από το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας, το μηχανισμό SAFE, συνολικού ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως εξήγησε σήμερα (28.11.2025) ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής, Τομάς Ρενιέ, «το SAFE είναι ένα μέσο έκτακτης ανάγκης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινηθεί γρήγορα». Πιθανότατα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή θα έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων και εφόσον αυτή είναι θετική, θα πρέπει στη συνέχεια να δοθεί η τελική έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ, προκειμένου να αποδεσμευθεί η πρώτη εκταμίευση – ποσό το οποίο θα αντιστοιχεί το πολύ στο 15% των δανείων που έχει αιτηθεί το κάθε κράτος-μέλος.

Αυτή η πρώτη εκταμίευση θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να έρθουν σε επαφή με τις αμυντικές βιομηχανίες και να ξεκινήσουν τα εξοπλιστικά τους προγράμματα, εξήγησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Ερωτηθείς για τη συμμετοχή τρίτων χωρών στο SAFE, όπως η Νότια Κορέα και η Τουρκία, ο Τόμας Ρενιέ ξεκαθάρισε ότι και οι δύο χώρες χάνουν την προθεσμία της 30ής Νοεμβρίου.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι δύο αυτές χώρες δεν θα προλάβουν την προθεσμία της 30ής Νοεμβρίου.  Είναι πολύ αργά. Η Νότια Κορέα και η Τουρκία έχουν καταθέσει επίσημα αίτημα για συμμετοχή στο SAFE, όμως η Επιτροπή δεν έχει εξετάσει ακόμα το αίτημά τους», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες, με το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά για συμμετοχή τους στο SAFE, o Ρενιέ ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει εργαστεί εποικοδομητικά για να επιτύχει μια συμφωνία. Σημείωσε, ωστόσο, ότι εάν δεν καταστεί δυνατή η επίτευξή της μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, «η πόρτα του SAFE είναι πάντα ανοιχτή γι’ αυτές τις δύο χώρες».

Σημείωσε ότι και οι δύο χώρες, εξ ορισμού, μπορούν να συμμετέχουν στο SAFE, ως και 35% του συνολικού ποσού ενός κοινού αμυντικού προγράμματος. Mέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2025 τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καταθέσουν με λεπτομέρεια στην Επιτροπή, το πλαίσιο των έργων στα οποία θέλουν να επενδύσουν, τον προϋπολογισμό τους και ποιοι θα είναι οι εταίροι τους στο κάθε έργο.

Έπειτα από αυτή την ημερομηνία, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να ανακοινώσει πόσες και ποιες χώρες ήταν εμπρόθεσμες. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουλίου 2025, η Ελλάδα υπέβαλε στην Επιτροπή αίτημα για δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ από το SAFE.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαρία Αρώνη

Tags: SAFEΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΜΥΝΑΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΚΟΜΙΣΙΟΝ

Related Posts

Thales - ραντάρ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Αποστολή του OnAlert στο Hengelo: Ακτινογραφία στα πανίσχυρα ραντάρ Ground Master 200, Ground Master 400 και στη ναυτική τους φιλοσοφία

18/03/2026 - 05:07
C-27J
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

C-27J Spartan: Time critical το πρόγραμμα FOS και εκσυγχρονισμού – Οι δύο πυλώνες αναγέννησης των μεταφορικών αεροσκαφών

17/03/2026 - 05:08
εξοπλιστικό πακέτο - ΚΥΣΕΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Στο ΚΥΣΕΑ στις 23 Μαρτίου το εξοπλιστικό πακέτο των 5 δισ. ευρώ

16/03/2026 - 18:48

Διαβάστε Επίσης

Εκρήξεις στο Τελ Αβίβ από πυραυλική επίθεση του Ιράν – Η Τεχεράνη έκοψε τη ροή φυσικού αερίου στο Ιράκ

Ιράν: Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν επιβεβαιώνει επίσημα τον θάνατο του υπουργού Πληροφοριών Ισμαήλ Χατίμπ

Βρετανία: «Εκνευριστική» η έλλειψη σχεδίου ΗΠΑ και Ισραήλ για την αντιμετώπιση του μερικού κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ

Ιράν: Το Ισραήλ χτύπησε τη μεγαλύτερη εγκατάσταση φυσικού αερίου του κόσμου – Η Τεχεράνη προειδοποιεί με αντίποινα σε Σ. Αραβία, Κατάρ και ΗΑΕ

Η Μοσάντ στρατολογεί άτομα στο Ιράν ενάντια στο καθεστώς: «Ήρθε η ώρα για δράση, επικοινωνήστε μαζί μας»

Σουηδία: «Ο πόλεμος στο Ιράν έχει αυξήσει τις απειλές στη χώρα – Οι υπηρεσίες ασφαλείας είναι σε ετοιμότητα»

Τραμπ: «Απειλεί» να εγκαταλείψει τα Στενά του Ορμούζ στα χέρια των «συμμάχων»

Κρεμλίνο: Καταδικάζει τη «δολοφονία Ιρανών ηγετών» από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ

Top News

Η Αγγελική Ηλιάδη για τη στιγμή της δολοφονίας του Μπάμπη Λαζαρίδη: Όταν έπεφταν οι σφαίρες ο Θεός με έσωσε

Βουλή: Άγρια κόντρα Κωνσταντοπούλου - Γεωργιάδη γιατί τον βιντεοσκοπούσε ενώ έτρωγε κρακεράκια

Κατερίνα Καινούργιου: Συζητάω με τον άντρα μου ότι δε θα ήθελα ποτέ να βάλω το παιδάκι μου στα social

Μηνιγγίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα και οι επιπλοκές - Πότε θεωρείται επείγουσα κατάσταση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert