Satan-2: Η Ρωσία θα κάνει νέα δοκιμή του πανίσχυρου βαλλιστικού πυραύλου – Μέτρα έκτακτης ανάγκης στην περιοχή εκτόξευσης

Τουρίστες και κάτοικοι στην ανατολική Ρωσία έχουν προειδοποιηθεί ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, πιθανότατα του Satan-2.

Σε μια περιοχή, που έχει έκταση μεγαλύτερη από την Αγγλία, έχει ζητηθεί να λάβει μέτρα έκτακτης ανάγκης καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται να δοκιμάσει έναν νέο πύραυλο.

Ο τελευταίος πύραυλος που εκτόξευσε η Ρωσία σε δοκιμές ήταν ο πύραυλος-θηρίο «Satan-2», τον Απρίλιο του 2022. Ο πύραυλος, ο οποίος ονομάζεται και Sarmat, ζυγίζει 208 τόνους και μπορεί να αγγίξει τα 18.000 χιλιόμετρα την ώρα, θα πραγματοποιήσει περαιτέρω δοκιμαστικές εκτοξεύσεις μέσα στο 2022 πριν την τελική ανάπτυξή του.

Αξιωματούχοι στην περιοχή Καμτσάτκα προειδοποίησαν: «Ανακοινώνουμε την επικείμενη εκτόξευση και το κλείσιμο της περιοχής για μετακινήσεις ανθρώπων, εξοπλισμό κάθε είδους, αεροπορικές πτήσεις και τουριστικές ομάδες». Η εκτόξευση θα γίνει μεταξύ 6 και 10 Ιουνίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Στην επικίνδυνη ζώνη πτώσης των διαχωριστικών τμημάτων του οχήματος εκτόξευσης ή των θραυσμάτων του, καθώς και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στο πεδίο, βρίσκονται το ανατολικό, νοτιοανατολικό τμήμα της περιοχής Tigilsky, το νοτιοδυτικό μέρος της συνοικίας Karaginsky και το βορειοδυτικό τμήμα της συνοικίας Ust-Kamchatsky της περιοχής Kamchatka, κοντά στην Οχοτσκική Θάλασσα». Ο πύραυλος θα εκτοξευθεί από το πεδίο δοκιμών Kura.

Η προηγούμενη εκτόξευση του εντυπωσιακού πυραύλου έγινε στις 20 Απριλίου 2022. Τότε ο Πούτιν είπε ότι θα διασφάλιζε την ασφάλεια της Ρωσίας και θα έκανε «αυτούς τους που προσπαθούν να την απειλήσουν» να σκεφτούν δύο φορές. Δεν θα υπήρχαν «ανάλογα αυτού του όπλου στον κόσμο για πολύ καιρό ακόμη», είχε δηλώσει ο Ρώσος πρόεδρος.

Με πληροφορίες από: Mirror UK / Φωτογραφία αρχείου Reuters