SCALP EG: Με υπογραφή Ζελένσκι εκτοξεύονται οι γαλλικοί πύραυλοι από τα ουκρανικά μαχητικά [vid]

Η Γαλλία παρέδωσε νέους πυραύλους αέρος – εδάφους μεγάλης εμβέλειας τύπου SCALP EG στην Ουκρανία, προκειμένου οι ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις να πραγματοποιούν πλήγματα ακριβείας εναντίον ρωσικών στρατηγικών στόχων.

Xθες Κυριακή, την Ημέρα της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε αεροπορική βάση και επέβλεψε τα αεροσκάφη και τους πυραύλους των δυνάμεων της χώρας.

Στα βίντεο που δημοσιεύθηκαν από την Ουκρανία, φαίνεται ο Ουκρανός πρόεδρος να υπογράφει πάνω σε έναν νέο πύραυλο SCALP EG που έστειλε η Γαλλία στο Κίεβο, που εξοπλίζει πλέον τα ουκρανικά μαχητικά.

Επίσης, ο Ζελένσκι άκουσε αναφορές σχετικά με τις δυνατότητες και τις επιδόσεις των συστημάτων Patriot και IRIS-T που είχε λάβει η Ουκρανία από τους συμμάχους της.

Έπειτα, ο Ζελένσκι έλεγξε ένα επιθετικό αεροσκάφος Su-25, ένα βομβαρδιστικό Su-24M, μαχητικά αεροσκάφη Su-27 και MiG-29 μαζί με τους πυραύλους που μεταφέρουν. Αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη έχουν εκσυγχρονιστεί για να εκτοξεύουν όπλα που παρέχονται από τους δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων αέρος-εδάφους ZUNI, των πυραύλων Storm Shadow και των πυραύλων αντι-ραντάρ AGM HARM.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι είδε επίσης το νέο προσομοιωτή που δόθηκε στην Ουκρανία από την Τσεχική Δημοκρατία για να εκπαιδεύσει πιλότους να χειρίζονται μαχητικά αεροσκάφη F-16. Ο Ζελένσκι δοκίμασε το σύστημα, «κλειδώνοντας» και εμπλέκοντας έναν από τους εικονικούς στόχους, ένα ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-95.

Με πληροφορίες από: Ukrinform