«Σε μαύρη λίστα οι εταιρείες που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα εξοπλισμών» – Ποιος το λέει

 Την ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις ότι η διαφθορά, οι μίζες και τα σκάνδαλα στα εξοπλιστικά προγράμματα αποτελούν παρελθόν, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας. «Είναι επείγον ζήτημα να υπάρξουν οι εγγυήσεις ότι όλα αυτά δεν συνεχίζονται, δεν έχουν παρόν και μέλλον. Αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι εν ισχύ, είναι εξοπλισμοί των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, που λειτουργούν και που θέλουν αναβάθμιση, συντήρηση, ανταλλακτικά, εκσυγχρονισμό» τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 »Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε και δεν έχουμε δικαίωμα να εφησυχάσουμε» σημειώνει ο κ. Δρίτσας και προσθέτει: «Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για το οποίο ενδείξεις και αποδείξεις είχαμε στο παρελθόν, αλλά τώρα έχουμε ομολογίες. Αυτό είναι το καινούργιο δεδομένο και ουδείς μπορεί να σταθεί με αδιαφορία ή υπεκφυγή. Η δικαστική διερεύνηση πρέπει να ενθαρρυνθεί και να ενισχυθεί στο να φτάσει μέχρι τέλος, χωρίς καμία σκοπιμότητα ή καμία διάκριση, αν και μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι αυτή η έρευνα αφορά το παρελθόν. Είναι επομένως μείζονος σημασίας ζήτημα και της πολιτικής ηγεσίας να δώσει δεδομένα στοιχεία για το τι ισχύει σήμερα».
 
Ερωτηθείς για τις κατηγορίες που έχει απευθύνει επανειλημμένα κατά της ΝΔ και της κυβέρνησης για σιωπή, ο κ. Δρίτσας τονίζει: «Αυτή καθαυτή η σιωπή είναι προβληματική, δεν βοηθάει καθόλου, δεν δίνει ένα σήμα ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου και ειδικά των αρμόδιων υπουργείων, έχει τα αντανακλαστικά να παρέμβει και να ανοίξει δρόμους. Ο νόμος 2656 του 1998 κυρώνει τη σύμβαση του ΟΟΣΑ, που προβλέπει σειρά μέτρων όχι μόνο για τους δωροδοκούμενους αλλά και τους δωροδοκούντες, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα και τις εταιρίες που εμπλέκονται στα εξοπλιστικά προγράμματα σε δωροδοκίες. Αυτές μπαίνουν σε μαύρη λίστα όχι μόνο στη συγκεκριμένη χώρα όπου έχει τελεστεί πράξη διαφθοράς, αλλά μπαίνουν σε διεθνή μαύρη λίστα.

Αυτή είναι μία ποινή πολύ μεγαλύτερη για τα επιχειρηματικά συμφέροντα από ότι μια δικαστική δίωξη ενός στελέχους ή ένα πρόστιμο». Προσθέτει μάλιστα ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει σε μαύρη λίστα τις εταιρίες που έχουν εμπλακεί σε πράξεις διαφθοράς.

 Ολόκληρη η συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα στο ΑΠΕ ΜΠΕ έχει ως εξής:

-Κύριε Δρίτσα, τα εξοπλιστικά, οι καταγγελίες για διαφθορά, μίζες και σκάνδαλα, σκιάζουν τον ερχομό του νέου έτους στη χώρα μας.
-Πράγματι, συμβαίνει με τον ερχομό του νέου χρόνου να υπάρξει μια έκρηξη στο θέμα αυτό. Ένα πολύ σοβαρό θέμα για το οποίο ενδείξεις και αποδείξεις είχαμε στο παρελθόν, αλλά τώρα έχουμε ομολογίες. Αυτό είναι το καινούργιο δεδομένο και ουδείς μπορεί να σταθεί με αδιαφορία ή υπεκφυγή. Αφορά υποθέσεις στο παρελθόν, η δικαστική διερεύνηση πρέπει να ενθαρρυνθεί και να ενισχυθεί στο να φτάσει μέχρι τέλος, χωρίς καμία σκοπιμότητα ή καμία διάκριση, αν και μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι αυτή η έρευνα αφορά το παρελθόν. Είναι επομένως μείζονος σημασίας ζήτημα και της πολιτικής ηγεσίας να δώσει δεδομένα στοιχεία για το τι ισχύει σήμερα.
-Κύριε Δρίτσα οι καταγγελίες αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα κυρίως από γερμανικές εταιρίες;
-Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο τις τελευταίες δεκαετίες. Οι γερμανικές εταιρίες είναι οι κύριοι προμηθευτές, αλλά δεν είναι οι μόνες. Είναι και ρωσικές και ιταλικές και άλλες. Όταν μιλάμε για εξοπλιστικά προγράμματα και προμήθειες, η διαφθορά σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τεράστια, αλλά καλό θα ήταν να ρίξουμε μια ματιά και στις προμήθειες άλλων υπουργείων και όχι μόνο στο Άμυνας.
-Σε ποια υπουργεία αναφέρεστε;
-Κατά καιρούς πάντα υπάρχουν δημοσιεύματα και αναφορές και για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και για άλλα υπουργεία. Γενικά, όπου εμπλέκονται διαδικασίες υψηλού κόστους, χρειάζεται να διερευνηθούν τα πράγματα. Το επίκαιρο πολιτικό ζήτημα είναι να δοθούν εγγυήσεις ότι αυτά αποτελούν παρελθόν. Και αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει μόνο αντικείμενο μιας υπουργικής δήλωσης -άλλωστε ούτε αυτή την είχαμε- αλλά να καταστεί αντικείμενο διερεύνησης και διασφάλισης ότι πράγματι όλα αυτά αποτελούν παρελθόν. Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε και δεν έχουμε δικαίωμα να εφησυχάσουμε.
-Κύριε Δρίτσα έχετε κατηγορήσει επανειλημμένα την ΝΔ και την κυβέρνηση για σιωπή. Πιστεύετε ότι πάει να καλύψει κάτι;
-Δεν θα φτάσω στο συμπέρασμα, αλλά αυτή καθαυτή η σιωπή είναι προβληματική, δεν βοηθάει καθόλου, δεν δίνει ένα σήμα ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου και ειδικά των αρμόδιων υπουργείων, έχει τα αντανακλαστικά να παρέμβει και να ανοίξει δρόμους. Ο νόμος 2656 του 1998 κυρώνει τη σύμβαση του ΟΟΣΑ, προβλέπει σειρά μέτρων, όχι μόνο για τους δωροδοκούμενους αλλά και τους δωροδοκούντες, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα και τις εταιρίες που εμπλέκονται στα εξοπλιστικά προγράμματα σε δωροδοκίες. Αυτές μπαίνουν σε μαύρη λίστα όχι μόνο στη συγκεκριμένη χώρα, όπου έχει τελεστεί πράξη διαφθοράς, αλλά μπαίνουν σε διεθνή μαύρη λίστα. Αυτή είναι μία ποινή πολύ μεγαλύτερη για τα επιχειρηματικά συμφέροντα από ότι μια δικαστική δίωξη ενός στελέχους ή ένα πρόστιμο.
-Άρα κύριε Δρίτσα, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει σε μαύρη λίστα τις εταιρίες που έχουν εμπλακεί σε πράξεις διαφθοράς;
-Αυτό το έχουμε αναδείξει από την εποχή της έρευνας για τον Τσοχατζόπουλο και το επαναφέραμε και στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, που απορρίφθηκε η πρότασή μας για εξεταστική επιτροπή.
-Η ΝΔ κατηγόρησε πάντως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κάποια στελέχη σας στο παρελθόν εξυμνούσαν συνεργάτες του πρώην υπουργού Άμυνας, Α. Τσοχατζόπουλου…
-Πρόκειται για έναν εκχυδαϊσμό της συζήτησης, γνωστός και συνήθης από την πλευρά της ΝΔ. Εδώ μιλάμε για σοβαρά θέματα που αφορούν τον ελληνικό λαό. Θα μετατραπεί αυτή η συζήτηση στο αν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ένας ή άλλος που ήταν στο ΠΑΣΟΚ; Όλα αυτά που έχουν αναφερθεί κατά καιρούς έχουν πέσει στο κενό γιατί επρόκειτο για γελοιότητες. Επειδή όμως αναφερθήκατε εμμέσως στον κ. Κωνσταντόπουλο, ο πρώην γραμματέας εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο κατηγορούμενος Α. Κάντας, ήταν καθηγητής, πανεπιστημιακός και δίδασκε οικονομικά της Άμυνας και στην παρουσίαση ενός βιβλίου του μίλησε και ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος δεν είχε ιδέα για ότι συνέβαινε τότε. Εκλήθη να παρουσιάσει ένα σύγγραμμα. Σήμερα όμως σε μια εφημερίδα της δεξιάς, δημοσιεύεται μια φωτογραφία από την παρουσίαση του επίμαχου βιβλίου, όπου δεν εικονίζεται μόνο ο κ. Κωνσταντόπουλος, αλλά και ο Γιάννης Στουρνάρας, που ήταν συμπαρουσιαστής του βιβλίου. Ας αφήσουν λοιπόν αυτές τις χυδαιότητες που δεν είναι μόνο σε βάρος της νοημοσύνης του ελληνικού λαού αλλά και των σοβαρών υποθέσεων. Πρέπει όλοι να ενισχύσουμε τη διαφάνεια και τη διερεύνησή τους μέχρι τέλος. Υπεκφυγές τέτοιου τύπου είναι ύποπτες. Και αυτή η προσπάθεια της ΝΔ, που αντί να απαντήσει γιατί σιωπά η κυβέρνηση, απαντά με αυτόν τον τρόπο, είναι ύποπτη τελικά. Αυτές οι υποθέσεις που ερευνά η δικαιοσύνη αφορούν το παρελθόν και αυτό που μας νοιάζει είναι η διερεύνηση να φτάσει μέχρι τέλος, να πληρώσουν οι υπεύθυνοι, να δημευτεί η περιουσία τους, αλλά και να αποδειχτεί ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού δημοσίου χρέους, που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, οφείλεται σε τέτοιου είδους χειρισμούς. Να πάψει λοιπόν να λοιδορείται ο ελληνικός λαός ότι είναι τεμπέλης. Είναι επείγον ζήτημα να υπάρξουν οι εγγυήσεις ότι όλα αυτά δεν συνεχίζονται, δεν έχουν παρόν και μέλλον. Αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι εν ισχύ, είναι εξοπλισμοί των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που τα έχουν και τα λειτουργούν και τα οποία θέλουν αναβάθμιση, συντήρηση, ανταλλακτικά, εκσυγχρονισμό. Ποιός θα τα κάνει αυτά; Οι ίδιες εταιρίες, οι ίδιοι εκπρόσωποι;
-Κύριε Δρίτσα, μια τελευταία, προσωπική ερώτηση. Θα ήσαστε υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά;
-Δεν έχει επικαιρότητα ακόμη αυτό το ζήτημα. Αξιολογούμε σε κάθε περιοχή και σε κάθε δήμο όλα τα δεδομένα. Έτσι και στον Πειραιά αξιολογούμε όλα τα δεδομένα και θα πάρουμε συλλογικά αποφάσεις. Δεν έχω προσωπικά σχέδια, δεν είχα ποτέ και επομένως όταν θα έλθει η ώρα η συλλογική απόφαση θα δείξει ποιά επιλογή θα έχουμε στις υποψηφιότητες στον Πειραιά και αλλού.
Μιχάλης Ψύλος