Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) παρουσίασε νέες εκδόσεις του δοκιμασμένου σε μάχη μη επανδρωμένου σκάφους επιφανείας (USV) «Sea Baby», κατά τη διάρκεια ενός νέου γύρου δοκιμών στη Μαύρη Θάλασσα.
Oι Ουκρανοί αποκάλυψαν δύο οπλισμένες παραλλαγές: η μία που έφερε ένα σταθεροποιημένο πολυβόλο ικανό να παρακολουθεί και να αναγνωρίζει αυτόματα στόχους, και μια άλλη εξοπλισμένη με ένα σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων που εκτοξεύει έως και 10 βλήματα Grad.
Η εμβέλεια του «Sea Baby» έχει επεκταθεί από 1.000 χιλιόμετρα σε 1.500 χιλιόμετρα, δήλωσε η SBU, και μπορεί να μεταφέρει έως και 2.000 κιλά ωφέλιμου φορτίου. Είναι, επίσης, εξοπλισμένες με ενισχυμένους κινητήρες και εκσυγχρονισμένη σουίτα πλοήγησης.

«Τα drones μας έχουν αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους. Η νέα γενιά του Sea Baby είναι ακόμη πιο αποτελεσματική», δήλωσε ο επικεφαλής της SBU, Αντιστράτηγος Βασίλ Μαλιούκ.
Ο Ταξίαρχος της SBU, Ιβάν Λουκάσεβιτς, δήλωσε ότι τα νέα USV διαθέτουν επίσης συστήματα στόχευσης «friend or foe» με υποβοήθηση τεχνητής νοημοσύνης και μπορούν να εκτοξεύσουν μικρά εναέρια drones.
СБУ продемонструвала нове покоління легендарних морських дронів «Sea Baby»
➡️ https://t.co/AW5AEY1KXY pic.twitter.com/SRTFM9DFgB
— СБ України (@ServiceSsu) October 22, 2025

Η SBU δήλωσε ότι υπάρχουν ήδη υπό ανάπτυξη πρόσθετες παραλλαγές, αλλά απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις δυνατότητες και τα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης.

Ουκρανικά ναυτικά drones, όπως τα «Sea Baby» και τα Magura, έχουν διεξάγει πολλές φορές επιχειρήσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας ζημιές σε ρωσικά πλοία.
Το πιο σημαντικό είναι ότι το αναβαθμισμένο drone «Sea Baby» αναμένεται να αποτελέσει μέρος ενός πακέτου όπλων που η Ουκρανία θα μπορούσε σύντομα να αρχίσει να πουλάει σε διεθνείς εταίρους.
Οι εξαγωγές εγχώριων όπλων της Ουκρανίας έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό μετά την εισβολή της Ρωσίας, με όλα τα προϊόντα που παράγονται να εκτρέπονται στην πολεμική προσπάθεια.
Ωστόσο, οι Ουκρανοί παραγωγοί όπλων ζητούν εδώ και μήνες από τον Ζελένσκι να άρει τους περιορισμούς στην πώληση του εγχώρια παραγόμενου στρατιωτικού εξοπλισμού τους, ιδίως των drones, ως τρόπο για να αποκομίσουν περισσότερα χρήματα.
Φωτογραφίες Reuters




