Sea Viper Evolution: Οι Βρετανοί «έπαθαν, έμαθαν» και αναβαθμίζουν τα συστήματα αεράμυνας των αντιτορπιλικών Type 45

Το βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό (Royal Navy) «έπαθε και έμαθε» μετά την εμπλοκή του βρετανικού αντιτορπιλικού HMS Diamond σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, με πολλαπλές επιδρομές από UAV, χρησιμοποιώντας το σύστημα αεροπορικής άμυνας Sea Viper.

Οι Βρετανοί αξιολόγησαν τις δυνατότητες αλλά και τα «όρια» του Sea Viper και αποφάσισαν ότι πρέπει να αναβαθμιστεί προκειμένου να αναχαιτίζει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ακρίβεια και αξιοπιστία τις μελλοντικές απειλές, όπως αντιπλοϊκοί βαλλιστικοί πύραυλοι και άλλες προηγμένες αναδυόμενες απειλές.

Στο πλαίσιο αυτό, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, όπως γνωστοποίησε ο Γκραντ Σαπς, ενέκρινε πρόγραμμα αναβάθμισης Sea Viper Evolution για τα σύστημα αεροπορικής άμυνας Sea Viper, αξίας 405 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο συνίσταται σε τρία συμβόλαια προς την κοινοπραξία MBDA.

Τα δύο συμβόλαια θα αφορούν τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων αεράμυνας στο HMS Diamond και στα άλλα πέντε αντιτορπιλικά της κλάσης Type 45 και το τρίτο συμβόλαιο θα προβλέπει την εν συνεχεία υποστήριξη και συντήρηση του συνόλου των αναβαθμισμένων Sea Viper για τα επόμενα πέντε χρόνια. 

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Sea Viper Evolution, αυτό θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια. Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση των Aster 30 ώστε να είναι ικανοί να αναχαιτίζουν απειλές όπως βαλλιστικοί αντιπλοϊκοί πύραυλοι τελευταίας τεχνολογίας και βελτιώσεις στα ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών (SAMPSON και S1850M 3-D) και στο σύστημα διοίκησης και ελέγχου.

Η δεύτερη φάση θα αφορά την αξιολόγηση για την ενδεχόμενη προμήθεια και ενσωμάτωση του νέου πυραύλου Aster 30 Block 1NT, ο οποίος επί του παρόντος βρίσκεται υπό ανάπτυξη και διαθέτει σύστημα καθοδήγησης που του επιτρέπει την αναχαίτιση, με μεγαλύτερη ακρίβεια και σε μεγαλύτερη εμβέλεια,  προηγμένων εχθρικών απειλών με μικρότερο ίχνος διατομής ραντάρ (RCS).

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από: Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας / Reuters