Shahed-136: Η Ρωσία αποκαλύπτει για πρώτη φορά τη γραμμή παραγωγής των ιρανικών drones [vid]

Η Ρωσία παρουσίασε για πρώτη φορά τη γραμμή συναρμολόγησης των καμικάζι drones τύπου Shahed-136, που αγοράζει από το Ιράν.

Εικόνες που κυκλοφόρησαν δείχνουν το στάδιο συναρμολόγησης των drones χωρίς τους κινητήρες ή τα αεροηλεκτρονικά τους εγκατεστημένα.

Τα ιρανικής καταγωγής drones καμικάζι Shahed-136 έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η Ρωσία έχει δημιουργήσει μια μονάδα συναρμολόγησης drone στο έδαφός της χρησιμοποιώντας ιρανικά εξαρτήματα ήδη από τον Απρίλιο του 2023. Ωστόσο, μέχρι το 2025, το εργοστάσιο αναμένεται να μεταβεί σε έναν πλήρως κλειστό κύκλο παραγωγής χρησιμοποιώντας ρωσικά εξαρτήματα.

Το Shahed-136, που πωλήθηκε στη Ρωσία από το Ιράν μαζί με τη μικρότερη παραλλαγή του, το Shahed-131, έχει δυνατότητα μεταφοράς κεφαλής βάρους έως 40 κιλών και βεληνεκές περίπου 1.000 χιλιομέτρων. Η πλειοψηφία των εξαρτημάτων του είναι εμπορικά διαθέσιμα και προέρχονται από τη Δύση, διατηρώντας σχετικά χαμηλό κόστος παραγωγής, που υπολογίζεται μεταξύ 70.000 και 180.000 δολαρίων ανά drone.

Με πληροφορίες από: Defence Blog