Shahed-136: «Το 30% βρήκε στόχο», λέει η Ουκρανία – «Ξεμένει» από Iskander η Ρωσία

Σχεδόν ένα στα τρία και ειδικότερα το 30% των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed-136 που εκτοξεύτηκαν από τους Ρώσους φτάνουν στους στόχους τους.

Αυτό ανέφερε ο Κίριλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, σε συνέντευξη στην Ukrainska Pravda.

Απαντώντας στην ερώτηση για το πόσα ιρανικής κατασκευής drones ( Shahed-136 ή και άλλους τύπους) έχουν ακόμη οι Ρώσοι, ο Μπουντάνοφ είπε ότι η Ρωσία τα παραγγέλνει συνεχώς. Οι Ρώσοι παρήγγειλαν περίπου 1.700 drones όλων των τύπων, αλλά, όπως αναφέρει, αυτά πρέπει ακόμη να κατασκευαστούν.

Σύμφωνα με την Ukrainska Pravda η Ρωσία φέρεται να έχει παραλάβει δύο παρτίδες από Shahed-136 και άλλα ιρανικά drones, με την κάθε παρτίδα να περιλαμβάνει περίπου 300 μονάδες.

Στις 22 Οκτωβρίου, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν περίπου 330 Shahed-136, 222 εκ των οποίων καταρρίφθηκαν. Σύμφωνα με τον Μπουντάνοφ, «άλλα [drones], στον έναν ή τον άλλο βαθμό, έφτασαν τους στόχους τους – όχι πάντα ιδιαίτερα τους δικούς τους, μερικές φορές [χτυπούν] κάπου κοντά [σε αυτούς], αλλά το 30% των drones φτάνουν στους στόχους τους».

Ο Μπουντάνοφ είπε ακόμη ότι «σε γενικές γραμμές, η αντιαεροπορική άμυνα αντιμετωπίζει [αυτές τις απειλές], το 70% [των μη επανδρωμένων αεροσκαφών] έχει καταρριφθεί», αλλά «ο τρόμος των Shahed μπορεί στην πραγματικότητα να κρατήσει για λίγο ακόμη».

Την ίδια στιγμή, πάντα κατά τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, το απόθεμα πυραύλων των Ρώσων έχει σχεδόν εξαντληθεί.

«Περίπου 13% έχει απομείνει από [αποθέματα] Iskanders, περίπου 43% από πυραύλους Kalibr-PL, Kalibr-NK και περίπου 45% [απομένει από] πυραύλους X-101 και X-555. Η μείωση κάτω από το 30% γενικά είναι πολύ επικίνδυνη, γιατί σημαίνει ήδη χρήση της εφεδρείας έκτακτης ανάγκης… Η Ρωσία έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό να χρησιμοποιεί τις εφεδρείες έκτακτης ανάγκης Iskander, αλλά εξακολουθεί να προσπαθεί να παραμείνει εντός των ορίων των Kalibr, των X-101 και των X-555» είπε ο Μπουντάνοφ.

Πηγή: pravda.com.ua