Siper: Η Τουρκία εκτόξευσε επιτυχώς νέο πύραυλο μεγάλης εμβέλειας για το σύστημα αεράμυνας [vid]

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πληροφορίες από την Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών Τουρκίας (SSB), το νέο εγχώριας κατασκευής σύστημα αεροπορικής άμυνας τύπου Siper, ολοκλήρωσε με επιτυχία την δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου πυραύλου, ο οποίος έχει εμβέλεια άνω των 150 χιλιομέτρων, σε πεδίο βολής του Κέντρου Δοκιμών της Σινώπης.

Ειδικότερα, σε σχετική ανάρτηση που έκανε η SSB στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) παρουσιάζεται μικρό βίντεο με την εκτόξευση του νέου πυραύλου εδάφους – αέρος (Product 2), ο οποίος αναμένεται να λάβει την σχετική πιστοποίηση για χρήση από το σύστημα αεροπορικής άμυνας, μαζί με τον πύραυλο με εμβέλεια 100 χιλιομέτρων (Product 1), που έχει ήδη «περάσει» τις τελικές δοκιμές.

Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα Siper ότι διαθέτει, μεταξύ άλλων:

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης του Siper έχουν αναλάβει οι εταιρείες Aselsan, Roketsan, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας και προορίζεται για την προστασία στρατηγικής σημασίας στρατιωτικών, κυβερνητικών εγκαταστάσεων και υποδομών από εχθρικές επιθέσεις.

Οι πύραυλοι Siper, που στα τουρκικά σημαίνει «τάφρος», αναμένεται να εισέλθουν στο οπλοστάσιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εντός του 2023, ενώ οι αναλυτές θεωρούν ότι θα γίνει η «εναλλακτική λύση» στα προηγμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400, αλλά και των αμερικανικών Patriot. Σημειώνεται ότι το τουρκικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας θα είναι ικανό να αντιμετωπίζει απειλές όπως πύραυλοι, μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.