Σκάνδαλο στα KF-21: Η Σεούλ ερευνά Ινδονήσιους μηχανικούς για κλοπή πληροφοριών τεχνολογίας του νέου μαχητικού

Ένα απρόσμενο σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στη Νότια Κορέα αναφορικά με το πρόγραμμα κατασκευής του νέου μαχητικού αεροσκάφους 4++ γενιάς τύπου KF-21 Boramae, καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία KAI (Korea Aerospace Industries) διενεργεί έρευνα εις βάρος μηχανικών από την Ινδονησία, χώρας – εταίρου στο πρόγραμμα παραγωγής.

Ειδικότερα, πηγές πληροφόρησης από την Διοίκηση Προγραμμάτων Αμυντικών Προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας (DAPA) ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ότι μηχανικοί από την Ινδονησία είναι στο «στόχαστρο» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Νότιας Κορέας, διότι φέρεται ότι έκλεψαν πληροφορίες και δεδομένα που αφορούν την τεχνολογία του KF-21.

Επί του παρόντος η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και ο στόχος είναι να εξακριβωθεί αν τα δεδομένα που αποθήκευσαν οι Ινδονήσιοι μηχανικοί σε USB περιέχουν απόρρητες πληροφορίες για την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος και ως εκ τούτου τους απαγορεύτηκε η έξοδος από την χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης αξίας 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ξεκίνησε το 2015, με την DAPA να αναλαμβάνει το 60% του κόστους, ενώ η Ινδονησία και η εταιρεία KAI ανέλαβαν από 20% αντίστοιχα. Ωστόσο, η Τζακάρτα δεν έχει καταφέρει να αποπληρώσει το δικό της μερίδιο και οι καθυστερημένες πληρωμές έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα, που ενδεχομένως θέσει σε κίνδυνο το σύνολο του αναπτυξιακού προγράμματος.

Πρόσφατα, η Σεούλ ανακοίνωσε ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας με την κατασκευάστρια εταιρεία Korea Aerospace Industries (KAI) για να «ανοίξει ο δρόμος» της παραγωγής συνολικά 120 μαχητικών αεροσκαφών, που θα αντικαταστήσουν τον στόλο παλαιών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-4 και F-5. Ήδη, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας έχει πραγματοποιήσει μια σειρά απαιτητικών δοκιμών στα έξι πρωτότυπα μαχητικά τύπου KF-21, οι οποίες θα συνεχιστούν και φέτος.

Με πληροφορίες από: Yonhap / Φωτογραφία αρχείου Reuters