Sky Shield: Η «ουδέτερη» Ελβετία θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα της Γερμανίας για ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα

Η Ελβετία θέλει να συμμετάσχει στην γερμανική πρωτοβουλία «Sky Shield» για μια ευρωπαϊκή «ομπρέλα» αεράμυνας, δήλωσε η κυβέρνηση, μια κίνηση που οι επικριτές λένε ότι είναι ασυμβίβαστη με τη μακρόχρονη παράδοση της χώρας για ουδετερότητα.

Το European Sky Shield είναι ένα κοινό σύστημα αεράμυνας που δημιουργήθηκε από τη Γερμανία το 2022 για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αεράμυνας.

Η Ελβετίδα υπουργός Άμυνας, Viola Amherd, πρόκειται να υπογράψει δήλωση πρόθεσης συμμετοχής στο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους ομολόγους της από την Αυστρία και τη Γερμανία.

«Η Ελβετία επιθυμεί να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ασπίδας του Ουρανού και μια δήλωση προθέσεων πρόκειται να υπογραφεί στη Βέρνη», δήλωσε στο Reuters το υπουργείο Άμυνας.

Περίπου 17 ευρωπαϊκές χώρες έχουν μέχρι στιγμής δηλώσει συμμετοχή στο Sky Shield, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Στοχεύει στη μείωση του κόστους για τις χώρες συντονίζοντας την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας, όπως το πυραυλικό σύστημα Patriot. Στοχεύει επίσης να επιτρέψει τη συνεργασία στην εκπαίδευση, τη συντήρηση και την επιμελητεία.

Η κίνηση του Sky Shield έχει προκαλέσει ανησυχίες από το λόμπι ουδετερότητας της Ελβετίας, το οποίο υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή θα καταστήσει την Ελβετία στρατιωτικά εξαρτημένη από ξένες χώρες και το NATO και θα μετατρέψει τη χώρα σε στόχο.

Μπλόκο στις εξαγωγές όπλων στην Ουκρανία

Η ουδέτερη Ελβετία δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τους Ευρωπαίους γείτονές της μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 για να υποστηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία επιτρέποντας την επανεξαγωγή οπλισμών ελβετικής κατασκευής.

Την περασμένη εβδομάδα η Βέρνη απέρριψε αίτημα της ελβετικής αμυντικής εταιρείας RUAG να πουλήσει 96 κύρια άρματα μάχης Leopard 1 A5 για χρήση στην Ουκρανία. Επίσης, στο παρελθόν είχε ασκήσει βέτο σε αιτήματα από τη Δανία και τη Γερμανία που ήθελαν να στείλουν τεθωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά ελβετικής κατασκευής για να βοηθήσουν την Ουκρανία.

Φωτογραφία αρχείου Reuters