Skynex: Η Rheinmetall στέλνει δύο συστήματα αεράμυνας σε «άγνωστο πελάτη» – «Είναι η Ουκρανία» λέει η γερμανική Handelsblatt

Η Γερμανία πρόκειται να στείλει δύο επιπλέον συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, τύπου Skynex της εταιρείας Rheinmetall, όπως ανέφερε σήμερα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη ανώνυμες κυβερνητικές πηγές.

Τα συστήματα, που αναμένεται να παραδοθούν στις αρχές του 2024, έχουν αξία 182 εκατομμυρίων ευρώ.

Από την πλευρά της, η γερμανική εταιρεία Rheinmetall ανακοίνωσε, σήμερα, την προμήθεια δύο κινητών οπλικών συστημάτων αεράμυνας Skynex, χωρίς όμως να κατονομάζει το όνομα του πελάτη. «Τα συστήματα θα ενισχύσουν την ικανότητα του πελάτη να αμύνεται έναντι εναέριων απειλών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Επιπλέον, η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας για την προμήθεια φορτηγών HX ύψους περίπου 12 εκατ. ευρώ, που θα παραδοθούν μαζί με τα συστήματα Skynex.

Το Skynex είναι κατάλληλο για περιβάλλοντα μικρού βεληνεκούς όπου οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι είναι αναποτελεσματικοί. Επιπλέον, η χρήση πυρομαχικών 35 χλστν τύπου Ahead, είναι σημαντικά λιγότερο δαπανηρή από συγκρίσιμα συστήματα που βασίζονται σε κατευθυνόμενους πυραύλους. Επίσης, τα πυρομαχικά των 35 χιλιοστών επηρεάζονται πολύ λιγότερο από ηλεκτρονικά αντίμετρα όταν εκτοξεύονται.

Η επιτυχία του αυτοκινούμενου αντιαεροπορικού συστήματος Gepard που επιχειρεί στο πεδίο μάχης στην Ουκρανία, το οποίο δόθηκε επίσης από την Γερμανία, υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα των συστημάτων αεράμυνας που χρησιμοποιούν πυροβόλο όπλο 35 χιλιοστών έναντι εναέριων στόχων, ιδιαίτερα πυραύλων cruise και drones.

Με πληροφορίες από: Reuters / Army Recognition / Φωτογραφία Rheinmetall