Σλοβακία: «Πράσινο φως» για την απόκτηση των συστημάτων αεράμυνας Barak MX από το Ισραήλ και Piorun από την Πολωνία

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας έδωσε το «πράσινο φως» για την απόκτηση των συστημάτων αεράμυνας Barak MX από το Ισραήλ και των συστημάτων Piorun από την Πολωνία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε πως σύντομα θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τις δύο αυτές χώρες για να υπογραφεί η τελική συμφωνία απόκτησης κάθε συστήματος. Το κόστος της συμφωνίας και για τα δύο υπολογίζεται πως θα είναι πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. 

Το φορητό σύστημα αεράμυνας (MANPADS) Piorun, της πολωνικής κρατικής εταιρείας Mesko, διαθέτει έναν νέο πύραυλο μικρού βεληνεκούς με βεληνεκές από 400 m έως 6 km και δυνατότητα εμπλοκής εναέριων στόχων σε υψόμετρα που κυμαίνονται από 10 μέτρα έως 4 χιλιόμετρα. Είναι σχεδιασμένο να αναχαιτίζει εναέριες απειλές μικρού μεγέθους, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV).

Σύστημα αεράμυνας Piorun

Το Barak MX, της Israel Aerospace Industry (IAI), προσφέρει διάφορα βεληνεκή ανάλογα με τον επιλεγμένο πύραυλο,(μεσαίου βεληνεκούς 35 χλμ, μεγάλου βεληνεκούς 70 χλμ και εκτεταμένης εμβέλειας 150 χιλιόμετρα), ενώ εμπλέκεται με στόχους σε υψόμετρα έως και 30 χλμ. Κάθε εκτοξευτής έχει την ικανότητα ανάπτυξης οκτώ πυραύλων και το σύστημα διαθέτει μια ισχυρή σύνδεση δεδομένων που συνδέει το Κέντρο Διαχείρισης Μάχης Barak (BMC) με τους πυραύλους, διασφαλίζοντας αποτελεσματική επικοινωνία και συντονισμό.

Το ισραηλινό σύστημα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα απειλών, όπως πυραύλους cruise, τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, UAV, ελικόπτερα και βόμβες ολίσθησης. Μπορεί να αναπτυχθεί από ναυτικές όσο και σε χερσαίες πλατφόρμες, κινητές ή και σταθερές.

Με πληροφορίες από: Army Recognition / Φωτογραφίες αρχείου