Τις βόμβες ολίσθησης GBU-53 SDB II «StormBreaker» αγοράζει η Φινλανδία από τις ΗΠΑ για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της σκανδιναβικής χώρας σήμερα, Πέμπτη 18 Ιουνίου 2026.
Η αγορά προσθέτει μια νέα δυνατότητα αέρος-εδάφους στον στόλο των 64 μαχητικών F-35 της Φινλανδίας, τα οποία παρήγγειλε το 2021, με κόστος 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η GBU-53 SDB II είναι μια βόμβα ακριβείας, ικανή να χτυπήσει κινούμενους στόχους σε μεσαία απόσταση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αναφέρει το φινλανδικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του.
«Το μικρό του μέγεθος επιτρέπει την ταυτόχρονη μεταφορά πολλαπλών πυρομαχικών SDB II σε ένα μόνο F-35», προσθέτει.
Οι βόμβες θα κατασκευαστούν από την Raytheon, θυγατρική του αμερικανικού αμυντικού ομίλου RTX.
Το πακέτο καλύπτει ανταλλακτικά, εκπαίδευση, επισκευή και υπηρεσίες υποστήριξης.
Ο υπουργός Άμυνας Άντι Χακάνεν δήλωσε ότι η αγορά αντιπροσωπεύει μια νέα δυνατότητα που ενισχύει την άμυνα της Φινλανδίας «σε απαιτητικές συνθήκες».
Τα F-35 της Φινλανδίας θα είναι, επίσης, εξοπλισμένα με τους πυραύλους AGM-88G AARGM-ER (Advanced Anti-Radiation Guided Missile-Extended Range) και τους πυραύλους αέρος – αέρος AIM-120D3 AMRAAM.




