OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Στρατός Ξηράς: H επόμενη μέρα στην αντιαρματική «ασπίδα» – Akeron, Carl Gustaf MP4, Nlaw και AT4 στο στόχαστρο του ΓΕΣ

14/12/2024 - 08:35
αντιαρματικά
Share on FacebookShare on Twitter

* Του Κώστα Σαρικά

O πόλεμος στην Ουκρανία έφερε νέα δεδομένα στην αξιολόγηση οπλικών συστημάτων και τακτικών, ενώ ταυτόχρονα έβαλε τέλος στην υποστήριξη όπλων ρωσικής κατασκευής που διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους χώρες της Δύσης.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πέρα από τους αντιαεροπορικούς S-300, OSA-AK, TOR-M1 διαθέτουν στη «φαρέτρα» σημαντικό αριθμό αντιαρματικών KORNET-E και FAGOT οι οποίοι χρησιμοποιούνται από τους Λόχους Αντιαρματικών και τους Λόχους Υποστήριξης των Μονάδων Πεζικού. Η διακοπή κάθε σχέσης σε στρατιωτικό επίπεδο με τη Ρωσία έπειτα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία σηματοδότησε και την διακοπή υποστήριξης των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων. Το πέρασμα του χρόνου χωρίς υποστήριξη, παροχή τεχνογνωσίας και προμήθεια ανταλλακτικών αλλά και πυρομαχικών μεταφράζεται σε σταδιακή υποβάθμιση της επιχειρησιακής χρησιμότητας για κάθε οπλικό σύστημα.

Ήδη οι χώρες της Δύσης σταδιακά αποσύρουν τα οπλικά συστήματα ρωσικής κατασκευής και τα αντικαθιστούν με αντίστοιχα από το δυτικό οπλοστάσιο. Σε αυτό το πλαίσιο και το ΓΕΣ έχει αρχίσει την έρευνα προκειμένου να καταλήξει σε αντιαρματικά όπλα τα οποία τα επόμενα χρόνια θα πάρουν τη θέση των KORNET-E και FAGOT. Σε κάθε περίπτωση τα ρωσικά αντιαρματικά θα αντικατασταθούν όταν θα έχουν ήδη αποκτηθεί αντίστοιχης ή και μεγαλύτερης ισχύος αντιαρματικά και θα είναι πλήρως επιχειρησιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr στο στόχαστρο του ΓΕΣ βρίσκονται μια σειρά από οπλικά συστήματα με τους Έλληνες Επιτελείς να έχουν ήδη ενημερωθεί για τις δυνατότητες τους, την εκπαίδευση και υποστήριξη όπως και για τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης αλλά και για το κόστος κάθε συστήματος. Στο ‘’μικροσκόπιο’’ έχουν έως τώρα βρεθεί τα Akeron, Carl Gustaf Μ4, Nlaw και AT4 με τις κατασκευάστριες εταιρείες να έχουν προχωρήσει στις περισσότερες περιπτώσεις σε αναλυτικές παρουσιάσεις.

αντιαρματικά

Το Akeron αποτελεί αντιαρματικό κατευθυνόμενο βλήμα 5ης γενιάς τελευταίας τεχνολογίας το οποίο κατασκευάζεται από την γαλλική MBDA. H εμβέλεια των 5 χιλιομέτρων και δυνατότητα διάτρησης ομογενοποιημένου χάλυβα πάχους 1.000 χιλιοστών αποτελούν τα μεγάλα πλεονεκτήματα του βλήματος το οποίο είναι κατηγορίας fire & forget και έχει βάρος 15 κιλά με κεφαλή Tandem HEAT. Υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί από πεζοπόρα τμήματα αλλά και εποχούμενο.

αντιαρματικά

Το Carl Gustaf M4 της Σουηδικής SAAB αποτελεί την πλέον βελτιωμένη έκδοση του φορητού αντιαρματικού. Είναι ένα φορητό σύστημα πολλαπλών ρόλων με μήκος σχεδόν ένα μέτρο και βάρος μόλις 7 κιλά. Χρησιμοποιεί πυρομαχικά 84mm διαφορετικών τύπων ενώ η κεφαλή Tandem ΗΕΑΤ του δίνει τη δυνατότητα διάτρησης ομογενοποιημένου χάλυβα 500 χιλιοστών. Το δραστικό του βεληνεκές έναντι αρμάτων μάχης φτάνει τα 400 μέτρα.

To ΜΒΤ NLAW επίσης της Σουηδικής SAAB είναι ένα Fire & Forget φορητό αντιαρματικό όπλο με εκτεταμένη χρήση στον πόλεμο της Ουκρανίας. Με βάρος 12.5 κιλά και μήκος 102 εκατοστά έχει βεληνεκές έως και 1000 μέτρα. Το βλήμα διαθέτει κεφαλή HEAT και μπορεί να διατρήσει ομογενοποιημένο χάλυβα πάχους τουλάχιστον 500 χιλιοστών. Της ίδιας εταιρείας με ανάλογα χαρακτηριστικά είναι και το φορητό αντιαρματικό AT4.

αντιαρματικά

Σήμερα το αντιαρματικό οπλοστάσιο του Στρατού Ξηράς διαθέτει εκτός από τα Ρωσικά FAGOT, KORNET-Ε και RPG-18, τα δυτικά Μ -72 LAW, MILAN, όπως επίσης τα CARL GUSTAF αλλά και τα STRIM για τις Ειδικές Δυνάμεις.

Η απόκτηση των Spike Nlos θα αυξήσει κατακόρυφα τις αμυντικές δυνατότητες με το Ισραηλινό οπλικό σύστημα να έχει ως μεγάλο του πλεονέκτημα το βεληνεκές αλλά και την «χειρουργική» ακρίβεια. Το παράδειγμα του ουκρανικού πολέμου δείχνει στο Ελληνικό Επιτελείο ότι η περαιτέρω ενίσχυση με σύγχρονα αντιαρματικά όπλα και η δυνατότητα χρήσης τους από όσο το δυνατό περισσότερο εκπαιδευμένο προσωπικό θα αποτελέσει τεράστιο πολλαπλασιαστή ισχύος.

Tags: AKERONCARL GUSTAFMBT NLAWΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΑΓΕΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Related Posts

PrSM - THAAD
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ τετραπλασιάζουν την παραγωγή πυραύλων PrSM και THAAD εν μέσω του πολέμου με το Ιράν

25/03/2026 - 17:02
Eurofighter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter: Τουρκία και Βρετανία υπέγραψαν σύμβαση πολλών δισεκατομμυρίων για την εκπαίδευση και την υποστήριξη των νέων μαχητικών

25/03/2026 - 15:46
στρατιωτική παρέλαση
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τα όπλα που «έκλεψαν» την παράσταση στην στρατιωτική παρέλαση: Από τις SeaHake Mod4, στους «Κένταυρο» και «Υπερίων» [pics]

25/03/2026 - 14:01

Διαβάστε Επίσης

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

NYT: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει την ιρανική βιομηχανία όπλων μέσα σε 48 ώρες, πριν κάνει συμφωνία ο Τραμπ

To Ιράν απειλεί με επιθέσεις και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, «αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν οποιαδήποτε χερσαία δράση»

Top News

Εριέττα Κούρκουλου - Βύρωνας Βασιλειάδης: Φωτογραφίες από την απόδραση στο Ναύπλιο με τους γιους τους

Ο Έλληνας πρέσβης διόρθωσε το «Μακεδονία» της Μελάνια Τραμπ και «πρόλαβε» μεγάλο ατόπημα

Κόνι Μεταξά: Δεν είμαι ανοιχτή σε νέο έρωτα, περνάω ωραία μόνη 

Σίσσυ Χρηστίδου σε Κωνσταντίνο Βασάλο: «Μπορεί να μένουμε σε μία ιστορία που είναι πολύ τοξική, αλλά να μην το ξέρουμε»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert