STRIX: Αποκαλυπτήρια για το προηγμένο αυστραλιανό UAV της BAE Systems [vid]

Η BAE Systems αποκάλυψε το πρώτο εγχώριας κατασκευής υβριδικό μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα (UAS) της Αυστραλίας την κωδική ονομασία «STRIX». Το drone, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, σχεδιάστηκε  και πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στο πλαίσιο του Avalon Airshow 2023. Έχει μήκος 2,6 μέτρα και θα μπορεί υποστηρίζει αποστολές όπως αεροπορικές επιδρομές, επιτήρηση και αναγνώριση εχθρικών στόχων σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου.

Πρόκειται για το πρώτο drone αμιγώς αυστραλιανής κατασκευής και θα έχει την ικανότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης όπως τα ελικόπτερα, ενώ σημαντική είναι και η συμμετοχή της Εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα ανάπτυξης του μη επανδρωμένου εναέριου συστήματος τύπου «STRIX».

Σύμφωνα με την BAE Systems Australia, το «STRIX» έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει έως και 160 κιλά ωφέλιμου φορτίου, με επιχειρησιακή εμβέλεια έως και 800 χιλιόμετρα, ενώ ακόμα θα μπορεί να εξοπλιστεί με πολλά πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται ήδη από τον αυστραλιανό στρατό.

Στο πλαίσιο αυτό, η κατασκευάστρια εταιρεία λέει ότι θα αναπτύξει ένα νέο χαμηλού κόστους κατευθυνόμενο πυρομαχικό ακριβείας για να ενισχύσει και να εμπλουτίσει το «οπλοστάσιο» του «STRIX», ώστε να είναι σε θέση να εκτελεί επιτυχώς και με αποτελεσματικότητα αεροπορικές επιδρομές ενάντια σε επίγειους στόχους.  την ικανότητα κρούσης του drone.  Η εταιρεία εργάζεται επί του παρόντος ο πρωτότυπο drone, ενώ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2026.