Stupor: «Χρησιμοποιήσαμε το προηγμένο αντι-drone όπλο για πρώτη φορά στην Ουκρανία» λένε οι Ρώσοι

Το Stupor, το προηγμένο ηλεκτρομαγνητικό όπλο της Ρωσίας ενάντια σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουν τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία με επιτυχημένο τρόπο ενάντια στα ουκρανικά UAV και drones».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου, το αντι-drone οπλικό σύστημα τύπου Stupor έχει αποδείξει την αξία του στο πεδίο επιχειρήσεων, πετυχαίνοντας υψηλές αποδόσεις και αποτελεσματικότητα, ενώ ο ίδιος πρόσθεσε πως: «Όταν πατήσετε το κουμπί, το Stupor μπλοκάρει το σήμα του χειριστή προς το drone και έτσι το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα εξουδετερώνεται, με αποτέλεσμα να προσγειώνεται σε μια καθορισμένη περιοχή. Η ανάγκη για τέτοιου είδους anti-drone φορητά όπλα ήταν επιτακτική, επειδή τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν μεγάλο αριθμό UAV».

Σημειώνεται πως το αντι-drone οπλικό σύστημα τύπου Stupor παρουσιάστηκε δημοσίως για πρώτη φορά στο πλαίσιο της διεθνούς στρατιωτικής έκθεσης Army-2017 που διεξήχθη στην Μόσχα. Το όπλο αυτό εκπέμπει ξεχωριστούς ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς για την εξουδετέρωση των συστημάτων επικοινωνίας του drone με τον χειριστή του, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου του drone και κατ’ επέκταση την συντριβή του.

Επίσης μπορεί να θέσει εκτός λειτουργίας όχι μόνο τα συστήματα πλοήγησης, αλλά και τα συστήματα συλλογής και μετάδοσης πληροφοριών του drone, ενώ έχει εμβέλεια δύο χιλιομέτρων και μπορεί να φορτιστεί είτε από ειδική συσκευή στο πεδίο επιχειρήσεων είτε και από μπαταρία αυτοκινήτου, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Φωτογραφία Reuters