Su-25: Μαχητικά κάνουν εντυπωσιακούς ελιγμούς σε χαμηλό ύψος για να αποφύγουν τα MANPADS στην Ουκρανία [vids]

Τις τελευταίες μέρες έχουν έρθει στην δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν μαχητικά αεροσκάφη Su-25 να κάνουν ελιγμούς σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος για να αποφύγουν φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους MANPADS στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, γυρίστηκε στην περιοχή Severodonetsk, στην ανατολική πλευρά της Ουκρανίας, και δείχνει δύο Su-25 της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ άλλες πηγές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναγνώρισαν το αεροσκάφος ως ρωσικό.

Δεδομένου ότι τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Ρώσοι πετούν τα Su-25 στον αμφισβητούμενο εναέριο χώρο πάνω από την Ουκρανία, είναι πραγματικά δύσκολο να αναγνωριστεί ο χειριστής.

Στο βίντεο διακρίνονται δύο Sukhoi Su-25 να στρίβουν σε χαμηλό επίπεδο ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνουν φωτοβολίδες για να αποφύγουν πιθανούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον τους.

Υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδοχές του ίδιου βίντεο. Το πρώτο είναι τρεμάμενο ως αποτέλεσμα της εστίασης για να φαίνεται από πιο κοντά το Su-25.

Το δεύτερο προσφέρει μια ευρύτερη γωνία και επιτρέπει στον θεατή να δει ολόκληρη τη σκηνή από απόσταση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αλλάξει πιθανώς τις τακτικές πολλών αεροπορικών δυνάμεων, τουλάχιστον για εκείνες που είχαν (σχεδόν) εγκαταλείψει την πτήση εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου ως συνέπεια της εμπειρίας που αποκτήθηκε σε αεροπορικές εκστρατείες (όπως στο Ιράκ), όπου η αεροπορική υπεροχή επέτρεπε στα μαχητικά αεροσκάφη να επιχειρούν σε μεσαίο ή υψηλό επίπεδο, αντί να πετούν σε τόσο χαμηλό ύψος.

Με πληροφορίες από: Insider