Su-35: Γιατί οι ΗΠΑ «φοβούνται» το ρωσικό μαχητικό;

Παρ΄όλο που το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-35 δεν έχει καλύτερες ικανότητες stealth από το F-35 ή το F-22 των ΗΠΑ, έχει καταφέρει να επεκτείνει τη δύναμή του και να γίνει «ο φόβος και ο τρόμος» των εναέριων δυνάμεων.

Η Ρωσία επεκτείνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή προμηθεύοντας μαχητικά αεροσκάφη Su-35 στην Αίγυπτο και την Τουρκία , ενώ η Αλγερία μπορεί επίσης να αγοράσει το ρωσικό μαχητικό. Αυτό συμβαίνει καθώς οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν και «στρέφουν το βλέμμα τους» μακριά από τη Μέση Ανατολή. Αντ’ αυτού εστιάζουν στην Ανατολική Ασία ως πιθανή ζώνη σύγκρουσης. Έτσι, η Ρωσία κάνει χρήση της «διπλωματίας των μαχητικών αεροσκαφών» για να κάνει περισσότερους φίλους και να αποκτήσει περισσότερους «πελάτες» στη Μέση Ανατολή.

«Οι πωλήσεις ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών οδηγούν στην αυξημένη επιρροή και δύναμη του Κρεμλίνου στην περιοχή», λένε ειδικοί αναλυτές για ζητήματα της Μέσης Ανατολής. Νωρίτερα φέτος, η Ρωσία παρέδωσε πέντε  αεροπλάνα Su-35 στην Αίγυπτο, η οποία αναμένει να λάβει άλλα 19.

Οι ΗΠΑ «ανησυχούν» για την ικανότητα εκτόξευσης πυραύλων cruise Oniks

Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει το Su-35 εάν οι συνομιλίες είναι επιτυχείς, όπως και η Αλγερία. Οι Αλγερινοί έχουν ήδη συμφωνήσει την παραλαβή 14 βομβαρδιστικών αεροσκαφών Sukhoi-34 το 2021. Επίσης, φαίνεται να ενδιαφέρονται για το προηγμένο μαχητικό Su-57, αλλά αν απορριφθούν από τους Ρώσους για το συγκεκριμένο αεροσκάφος, θα στραφούν στο Su-35.

Το Sukhoi Su-35 Super Flanker βρίσκεται στην υπηρεσία των ρωσικών δυνάμεων από το 2014. Έχει ποικίλες χρήσεις και δυνατότητες, όπως την καταστροφή στόχων στον αέρα, στη θάλασσα και στο έδαφος. Έχει εμβέλεια 190 μιλίων και μπορεί να φτάσει ως και τα 59.000 πόδια. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ «ανησυχεί» για τους αντιπλοϊκούς πυραύλους cruise Oniks που μπορεί να εκτοξεύσει το ρωσικό μαχητικό. Μπορεί επίσης να μεταφέρει έως και οκτώ τόνους πολυάριθμων τύπων πυραύλων και βόμβες καθοδηγούμενες με λέιζερ και δορυφόρους.

Αν και εξακολουθεί να θεωρείται μαχητικό τέταρτης γενιάς χωρίς δυνατότητες stealth, το Su-35 έχει άφθονη επιδεξιότητα και ευελιξία με καλύτερα ηλεκτρονικά συστήματα από το Su-27. Το ραντάρ έχει βελτιωθεί και οι κινητήρες του έχουν μεγαλύτερη ώθηση σε σύγκριση με το Su-27. Η μέγιστη ταχύτητα του Su-35 είναι 1.550 μίλια την ώρα .

Το Su-35 είναι ένα καλό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του Πούτιν

Φυσικά, το αμερικάνικο stealth μαχητικό F-35 είναι ανώτερο από το Su-35 τέταρτης γενιάς, αλλά για χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και ενδεχομένως η Αλγερία, το ρωσικό μαχητικό είναι μια προσθήκη, που θα ενισχύσει σημαντικά τις αεροπορικές τους δυνάμεις. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτός Αφγανιστάν , η ισορροπία ασφαλείας αλλάζει στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η Ρωσία δημιουργεί πελάτες εξοπλισμών στην περιοχή, ωστόσο, δεν στέλνει στρατεύματα στη Μέση Ανατολή και πέσυρε επίσης όλο το προσωπικό της από το Αφγανιστάν, επομένως η ρωσική επιρροή στην περιοχή δεν πρέπει να υπερεκτιμηθεί.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ακολουθώντας την πολιτική των ΗΠΑ, ασχολείται με τη «διπλωματία των μαχητικών αεροσκαφών». Το Κρεμλίνο κάνει φίλους εξάγοντας τα οπλικά του συστήματα και δημιουργώντας περισσότερους «πονοκεφάλους» στους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

Το Su-35 είναι άλλο ένα διαπραγματευτικό χαρτί για τη διπλωματία των μαχητικών αεροσκαφών. Ποιο αεροσκάφος θα μπορούσε να είναι το επόμενο στην πολιτική των ρωσικών εξαγωγών; Το Κρεμλίνο φέρεται να θέλει να πουλήσει το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς Su-57. Δεδομένου ότι η Ρωσία πουλά ήδη το Su-35 σε πελάτες στη Μέση Ανατολή, είναι λογικό ότι το Su-57 θα είναι το επόμενο. Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τις ΗΠΑ να εξετάσουν το ενδεχόμενο περισσότερων πωλήσεων F-35 για να συμβαδίσουν με τους Ρώσους και να συνεχίσουν τη δική τους διπλωματία μαχητικών αεροσκαφών στη Μέση Ανατολή.

Με πληροφορίες από: 19fortyfive