Su-35: Νέες αναφορές για πιθανή προμήθεια 24 ρωσικών μαχητικών στο Ιράν

Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει απασχολήσει αρκετές φορές τόσο την Δύση, ωστόσο σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αναφορές από Δυτικούς αξιωματούχους πληροφοριών, είναι αρκετά πιθανή η προμήθεια ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-35 στο Ιράν, στο πλαίσιο της ενισχυμένης συνεργασίας των δύο πλευρών, υπό το φόντο του πολέμου στην Ουκρανία.

Τόσο το Channel 12 όσο και το I24TV μεταδίδουν ότι μια πλήρης μοίρα συνολικά 24 ρωσικών μαχητικών αεροσκάφη 4++ γενιάς τύπου Su-35 που κατασκευάστηκαν αρχικά για την Πολεμική Αεροπορία της Αιγύπτου, είναι πολύ πιθανό να παραδοθούν τελικά στο Ιράν, σε μια συμφωνία αμοιβαία επωφελής και για τις δύο πλευρές, σύμφωνα με όσα αναφέρουν δυτικές πηγές πληροφοριών. Μετά την «κατάρρευση» της συμφωνίας με το Κάιρο, η Μόσχα αναζητά απεγνωσμένα πελάτες για να πουλήσει τα μαχητικά αεροσκάφη, ενώ βάσει μιας  πρόσφατης έκθεσης πληροφοριών, Ιρανοί πιλότοι ήδη εκπαιδεύονται στην λειτουργία και την χρήση των συγκεκριμένων μαχητικών.

 

Su-35 της αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας

Από την άλλη, η Τεχεράνη έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τα ρωσικά αεροσκάφη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Διοικητής της Ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ταξίαρχος Χαμίντ Βαχεντί, είχε δηλώσει στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Borna ότι ότι τα μαχητικά τύπου Su-35 είναι στην ατζέντα της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας (IRIAF) αντί για τα μαχητικά τύπου Su-30 και η Τεχεράνη επιδιώκει να τα αποκτήσει, προκειμένου να αναβαθμίσει τις αεροπορικές της δυνάμεις με αεροσκάφη 4++ γενιάς.

Μέχρι στιγμής, το Ιράν έχει προμηθεύσει με πάνω από 1.500 drones – «καμικάζι» τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία, ενώ αναμένεται να συνεχίσει τις προμήθειες με τέτοιου είδους στρατιωτικό εξοπλισμό στο σύντομο μέλλον και έτσι η Τεχεράνη θα μπορεί να λάβει ανταλλάγματα, όπως συστήματα αεράμυνας ή ακόμα και τα μαχητικά αεροσκάφη, κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα και το Ισραήλ.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι «το Ιράν ενδέχεται να λάβει μαχητικά αεροσκάφη την επόμενη χρονιά», κάτι που «θα αύξανε σημαντικά» τις δυνατότητες της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας. «Ζητάμε από το Ιράν να αλλάξει πορεία και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για να αποκαλύψουμε και να διακόψουμε αυτές τις δραστηριότητες και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα», συμπλήρωσε.

Φωτογραφία αρχείου Reuters