SU-35: Ο αντικαταστάτης των F-35 για την Τουρκία

Σε μια κίνηση που απειλεί να ενισχύσει την αυξανόμενη στρατιωτική διχοτόμηση μεταξύ Τουρκίας και ΝΑΤΟ, η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας εντείνει τις προσπάθειές της να πουλήσει στην Άγκυρα ρωσικά μαχητικά  Su-35 απο τη στιγμή που η Τουρκία δεν θα παραλάβει τα F-35.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας που κατασκευάζει τα μαχητικά Su-35 ,της Rostec, Σεργκέι Σέμεζωφ, με δηλώσεις του έκανε ξεκάθαρη την ρωσική πρόθεση την περασμένη εβδομάδα: «Αν οι Τούρκοι συνάδελφοί μας εκφράσουν το ενδιαφέρον τους, είμαστε έτοιμοι να εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα παράδοσης  Su-35 μαχητικών όπως κάναμε για τους πυραύλους S-400». Αυτή η προσφορά, αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει πως η Τουρκία θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδα πολεμικής ετοιμότητας ανεξαρτήτου κυρώσεων από ΗΠΑ και ΕΕ.

Τα Su-35 είναι σήμερα τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη της Ρωσίας. Σχεδιασμένο ως προσωρινή λύση για τη διατήρηση της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας (VKS) εν αναμονή των μελλοντικών Su-57, τα Su-35 πετυχαίνουν έναν συναρπαστικό συνδυασμό μαχητικής απόδοσης και ενανέριας ευελιξίας. Η προσφορά του Σεμεζωφ αντανακλά την εμπιστοσύνη της Ρωσίας ότι το Su-35, σε αντίθεση με το Su-57, μπορεί να παραχθεί μαζικά σε επαρκείς ποσότητες για να ικανοποιήσει το χρονοδιάγραμμα παράδοσης της Τουρκίας στις αρχές του 2020.

Η ανακοίνωση του Σεμέζωφ ήρθε μετά την επίσημη απόρριψη της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 των ΗΠΑ, ένα συμβόλαιο δισεκατομμυρίων της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον που, μάλλον, δεν θα εξαργυρωθεί ποτέ.

Πηγή: National Interest