Su-57: H Ρωσία έστειλε τα νεότερα μαχητικά της στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία

Su-57 Πηγή: Rosoboronexport

Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία φέρεται να χρησιμοποίησε τα νεότερα μαχητικά της αεροσκάφη Su-57 για να εξαπολύσεις επιθέσεις σε ουκρανικές στρατιωτικές θέσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Στις 18 Φεβρουαρίου, συνοδευόμενο από δύο αεροσκάφη Su-35, το Su-57 από μία πρόσφατη παρτίδα μαχητικών που παρέλαβε η ρωσική Πολεμική Αεροπορία, εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση σε ουκρανικούς στόχους. Πηγές αναφέρουν ότι το αεροσκάφος χρησιμοποίησε τον προηγμένο πύραυλο κρουζ Kh-69, ειδικά σχεδιασμένο για το Su-57.

Το ρωσικό μαχητικό απογειώθηκε από ρωσική βάση στο κατεχόμενο Λουγκάνσκ και πέταξε πάνω από τα ουκρανικά εδάφη, όπου και εκτόξευσε τον πύραυλο. Ωστόσο, λόγω μιας τεχνικής δυσλειτουργίας, ο πύραυλος έχασε τον στόχο του και έπεσε σε ένα χωράφι.

Το Su-57 Felon είναι το μόνο επιχειρησιακό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς στον στόλο της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μπορεί να «ανταγωνιστεί» τα αμερικανικά stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35. Υπάρχουν αναφορές ότι έχει χρησιμοποιηθεί ξανά σε αεροπορικές επιδρομές στην Ουκρανία, στις 7 και 8 Φεβρουαρίου.

Τον Απρίλιο του 2023, η Rostec ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός συστήματος επικοινωνίας με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης ειδικά σχεδιασμένο για τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς Su-57.

Επιπλέον, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη θα ενσωματώσουν κινητήρες νέας γενιάς εντός του 2024, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία.

Με πληροφορίες από: Defence Blog / φωτογραφία αρχείου