Su-57: Η Ρωσία θα αναπτύξει διθέσια «έκδοση» του μαχητικού για εξαγωγές

Νέες πληροφορίες έγιναν γνωστές αναφορικά με το stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς Su-57, με τη Ρωσία να «ανοίγει τα χαρτιά της» σχετικά με την πρόθεσή της να ενισχύσει τις εξαγωγές του στο εξωτερικό, έπειτα από το ενδιαφέρον που έδειξαν αρκετές χώρες, ειδικότερα στη νοτιοανατολική Ασία.

Η Ρωσία έχει «επενδύσει» στην ανάπτυξη και στην αναβάθμιση του μαχητικού νέας γενιάς, τόσο με την δυνατότητα εξοπλισμού του με τέσσερα βαριά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου Okhotnik, αλλά και με την ενσωμάτωση στο οπλοστάσιό του νέων αναβαθμισμένων βλημάτων αέρος – αέρος αλλά και με υπερηχητικούς πυραύλους.

Ωστόσο, η Μόσχα έκανε γνωστό ότι η έκδοση του stealth μαχητικού πέμπτης γενιάς, που θα προορίζεται για εξαγωγές σε τρίτα κράτη θα έχει μια συγκεκριμένη διαφορά. Όπως τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ, το Υπουργείο Άμυνας και το Γραφείο Σχεδιασμού της Sukhoi, θα σχεδιάσουν και θα αναπτύξουν διθέσια Su-57. Ο Ρώσος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά ότι: «Υπάρχει ενδιαφέρον για αυτό το αεροσκάφος και, κατά την άποψή μου, αυτό το ενδιαφέρον θα αυξάνεται κάθε χρόνο, όσο παράλληλα η ρωσική Αεροπορία θα προμηθεύεται περισσότερα Su-57».

Οι εξαγωγές και οι πιθανοί «πελάτες»

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως: «Ξένοι πελάτες εξετάζουν πρώτα πως λειτουργεί και πως επιχειρεί το μαχητικό πέμπτης γενιάς και στο πλαίσιο αυτό το Γραφείο Σχεδιασμού της εταιρείας Sukhoi θα σχεδιάσει και θα υλοποίησε την ανάπτυξη ενός διθέσιο μοντέλου του αεροσκάφος, με στόχο την ενίσχυση της ζήτησης του από το εξωτερικό».

Πρόσφατα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της κρατικής εταιρείας πωλήσεων και εξαγωγών οπλικών συστημάτων Rosoboronexport, μίλησε στο κρατικό πρακτορείο TASS, αποκαλύπτοντας πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις με αρκετές χώρες, με τη Ρωσία να εξετάσει και να αναλύει τα αιτήματα και τις απαιτήσεις τους, ενώ από τη Νοτιοανατολική Ασία, τέσσερις ή πέντε χώρες έχουν εκφράσει μεγάλο ενδιαφέρον για το μαχητικό πέμπτης γενιάς.

Στο σημείο αυτό, ο Ρώσος αξιωματούχος μπορεί να μην κατονομάζει τις χώρες, που ανήκουν στο συγκεκριμένο περιφερειακό σύστημα και που θέλουν να εντάξουν το stealth μαχητικό στην αεροπορία τους, όμως αν λάβουμε υπόψη ποιες από αυτές έχουν είτε έχουν την οικονομική δυνατότητα είτε έχουν χρησιμοποιούν ήδη ελικόπτερα ή αεροσκάφη ρωσικής προέλευσης τότε οι πιθανές υποψήφιες χώρες είναι:

Με πληροφορίες από: TASS / Φωτογραφίες αρχείου