Switchblade 600: Ποια είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα του NATO που θα αποκτήσει τα drone-καμικάζι

Το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας υπέγραψε συμφωνία για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών Switchblade 600 από τις ΗΠΑ, καθιστώντας την το πρώτο ευρωπαϊκό μέλος του ΝΑΤΟ που παρήγγειλε το drone-καμικάζι.

«Είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες που αγόρασε το Switchblade 600. Αυτά τα μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι μια νέα δυνατότητα επαναδιάταξης που θα δώσει στον λιθουανικό στρατό τη δυνατότητα να καταστρέψει εχθρικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα σε απόσταση έως και 40 χιλιόμετρα. Ο στρατός μας δεν είχε τέτοια ικανότητα μέχρι τώρα», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας Arvydas Anusauskas.

Η συμφωνία ανέρχεται σε περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο δεν είναι σαφές πόσα συστήματα Switchblade 600 θα λάβει η Λιθουανία. Η αμερικανική εταιρεία AeroVironment κατασκευάζει τα drones καμικάζι, τα οποία μερικές φορές αναφέρονται και ως περιπλανώμενα πυρομαχικά.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί ήδη τα drones Switchblade 300 στη μάχη, τα οποία είναι η προηγούμενη έκδοση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που παρήγγειλε η Λιθουανία.

Εν τω μεταξύ, ο λιθουανικός στρατός μπορεί επίσης να αποκτήσει drones Switchblade 300 από τις ΗΠΑ «στο εγγύς μέλλον», σύμφωνα με το υπουργείο. Το Βίλνιους ελπίζει η Ουάσιγκτον να χρηματοδοτήσει αυτή την πιθανή αγορά ως μέρος της στρατιωτικής βοήθειας προς τους ευρωπαίους συμμάχους, ανέφερε η δήλωση του ΥΠΑΜ.

Η παραγγελία Switchblade 600 έρχεται λίγο μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Λιθουανίας και ΗΠΑ, αξίας 495 εκατομμυρίων δολαρίων, για έως και οκτώ συστήματα πυραύλων πυροβολικού M142 HIMARS, τα οποία θα παραδοθούν το 2025-2026.

Πηγή: Defense News