Switchblade 600: Το Ισραήλ θέλει να αγοράσει 200 drones καμικάζι από τις ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει ένα αίτημα του Ισραήλ να αγοράσει 200 drones-καμικάζι τύπου Switchblade 600, της εταιρείας AeroVironment, αποκαλύπτει η αμυντική ιστοσελίδα Defense Scoop.

Το Ισραήλ έστειλε αίτημα για τα περιφερόμενα πυρομαχικά της AeroVironment, αλλά και άλλους αμερικανικούς εξοπλισμούς στις 30 Οκτωβρίου, αποκάλυψε η Defense Scoop, επικαλούμενη έγγραφο του Πενταγώνου και μαρτυρίες υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων.

Το πότε οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν σχετικά με το αίτημα είναι ασαφές, όπως και το πιθανό χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα πακέτο βοήθειας ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ισραήλ, καθώς ο ισραηλινός στρατός μάχεται στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας έναντι της Χαμάς.

Το πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει 100 συστήματα Iron Dome και 14.000 πυραύλους/αναχαιτιστές Tamir. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον έχει στείλει πυρομαχικά ακριβείας στο Ισραήλ και επίσης σχεδιάζει να στείλει «έξυπνες βόμβες» τύπου SPICE (Smart, Precise Impact, Cost-Effective), εκτιμώμενης αξίας 320 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως υποστηρίζει η Wall Street Journal (WSJ).

Τόσο το Switchblade 300 όσο και η παραλλαγή Switchblade 600 επιχειρούν ήδη στον στρατό των ΗΠΑ, αλλά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει γίνει ένα από τα πολλά συστήματα που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις με μεγάλη επιτυχία.

Το drone μπορεί να αναπτυχθεί από ξηρά, θάλασσα ή κινητές πλατφόρμες, παρέχοντας στον στρατό μεγαλύτερη ευελιξία αποστολής. Μπορεί να εκτελέσει τακτική αναγνώριση, επιτήρηση και απόκτηση στόχων, καθώς και να παρέχει κάλυψη βίντεο σε πραγματικό χρόνο για στόχους πέρα ​​από τη γραμμή όρασης.

Το Switchblade 600, βάρους 15 κιλών, είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες EO/IR υψηλής ανάλυσης και προηγμένο έλεγχο πτήσης ακριβείας,ενώ όπως υποστηρίζει η κατασκευάστρια εταιρεία, μπορεί να αναπτυχθεί από ένα μόνο άτομο μέσα σε 10 λεπτά. Έχει μέγιστη διάρκεια πτήσης 40 λεπτών και μπορεί να χτυπήσει έναν στόχο 40 χιλιόμετρα μακριά.

Με πληροφορίες από: Defense Scoop, The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου