T-14 Armata: Τα ρωσικά άρματα μάχης νέας γενιάς επιχειρούν για πρώτη φορά στην Ουκρανία;

Η Ρωσία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τα νέα της άρματα μάχης T-14 Armata στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα το πρακτορείο RIA Novosti μετέδωσε σήμερα ότι τα άρματα μάχης νέας γενιάς έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία, «αλλά δεν έχουν ακόμη συμμετάσχει σε επιχειρήσεις άμεσης επίθεσης».

Πρόσθεσε ότι τα άρματα μάχης T-14 Armata έχουν εφοδιαστεί με πρόσθετη προστασία στο εξωτερικό τους και τα πληρώματα έχουν υποβληθεί σε «συντονισμό μάχης» σε πεδία εκπαίδευσης στην Ουκρανία.

Το άρμα Τ-14 διαθέτει έναν μη επανδρωμένο πυργίσκο, με το πλήρωμα να ελέγχει εξ αποστάσεως τον οπλισμό από «μια απομονωμένη θωρακισμένη κάψουλα που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του άρματος». Τα τανκς έχουν μέγιστη ταχύτητα 80 χιλιομέτρων (50 μίλια) την ώρα, ανέφερε το RIA.

«Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022, εικόνες έδειξαν άρματα T-14 σε περιοχή εκπαίδευσης στη νότια Ρωσία. Η συγκεκριμένη τοποθεσία έχει χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία στρατευμάτων πριν την ανάπτυξή τους στην Ουκρανία», υποστηρίζει το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Τον Ιανουάριο, η βρετανική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία δεν δέχθηκαν να παραλάβουν την πρώτη δόση των αρμάτων μάχης Armata λόγω της «κακής κατάστασής τους». Υποστήριξε, επίσης, ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη του T-14 θα ήταν πιθανότατα «μια απόφαση υψηλού κινδύνου» για τη Ρωσία, και μια απόφαση που θα ληφθεί κυρίως για προπαγανδιστικούς σκοπούς. «Οι διοικητές είναι απίθανο να εμπιστευτούν το όχημα στη μάχη».

«Βρίσκεται στην φάση της ανάπτυξης για έντεκα χρόνια, το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει, ο στρατός θα λάβει μειωμένο αριθμό αρμάτων από τον αρχικά προβλεπόμενο και έχουν αναφερθεί πολλά προβλήματα κατασκευής», σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών του βρετανικού ΥΠΑΜ.

Το Κρεμλίνο διέταξε την παραγωγή 2.300 αρμάτων μάχης T-14 Armata έως το 2020, αλλά αργότερα η προθεσμία πήρε παράταση μέχρι το 2025, σύμφωνα με αναφορές ρωσικών ΜΜΕ.

Με πληροφορίες από: Reuters, Defence Blog