T-62: Οι Ρώσοι «πέφτουν στην ανάγκη» παμπάλαιων αρμάτων μάχης λόγω της Ουκρανίας [vid, pics]

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αιματηρός και καταστροφικός για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες σύμφωνα με αναλύσεις ανοιχτών πηγών πληροφόρησης, έχουν απωλέσει πάνω από 1.00 τεθωρακισμένα άρματα μάχης, με αποτέλεσμα η Μόσχα να στρέφεται στις αποθήκες και σε παλαιά άρματα μάχης τύπου T-62 που χρονολογούνται από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και έχουν ήδη δει «δράση» στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, αίσθηση προκάλεσε η επίσκεψη που έκανε ο Αντρέι Γκορουλιόφ, Ρώσος απόστρατος που πλέον είναι πολιτικός και βουλευτής στην κρατική Δούμα, στο 103 εργοστάσιο επισκευής τεθωρακισκμένων αρμάτων – οχημάτων μάχης, όπου οι εργαζόμενοι εμφανίζονται να δουλεύουν πάνω σε τμήματα και εξαρτήματα των τανκς τύπου T-62.

Η προμήθεια περίπου 800 τανκς σε τρία χρόνια

Μάλιστα, ο Ρώσος πολιτικός δήλωσε ότι εκατοντάδες τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου T-62 θα εκσυγχρονιστούν και θα αποκτήσουν νέα οπτικά συστήματα θερμικής και νυχτερινής όρασης καθώς επίσης θα αποκτήσουν πρόσθετη θωράκιση και άλλα αμυντικά χαρακτηριστικά, προκειμένουν να αντιμετωπίσουν εισερχόμενες απειλές όπως τα αμερικανικής κατασκευής αντιαρματικά βλήματα τύπου Javelin. Ωστόσο, δεν έγιναν διευκρινίσεις σχετικά με τις όποιες αναβαθμίσεις στον οπλισμό των αρμάτων μάχης.

Βάσει των νέων πληροφοριών, ο ρωσικός στρατός αναμένεται να παραλάβει περίπου 800 ανακαινισμένα και πιθανώς αναβαθμισμένα άρματα μάχης T-62 τα επόμενα τρία χρόνια για να προσπαθήσει να αναπληρώσει τις σοβαρές απώλειες που έχει ήδη υποστεί στην ολοκληρωτική εισβολή του στην Ουκρανία. Η απόφαση να αναπτυχθούν στα πεδία των μαχών εκατοντάδες από αυτά τα παμπάλαια άρματα μάχης, που έχουν κατασκευαστεί από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, είναι ενδεικτική των δυσχερειών και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην ρωσική αμυντική βιομηχανία από τις δυτικές κυρώσεις.

Η Ρωσία έχει σίγουρα πολλές εκατοντάδες τεθωρακισμένα άρματα μάχης T-62, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων θεωρείται ότι είναι τύπου T-62M, που αποτελούν μια αναβαθμισμένη έκδοση των τανκ αυτής της κατηγορίας και διαθέτουν  κινητήρα τύπου V-55U, ραδιοφωνικό σύστημα επικοινωνίας τύπου R-173 και λειόκαννο πυροβόλο των 115 χιλιοστών με μέγιστο ρυθμό 4 βολών ανά λεπτό. Ακόμα, ενσωματώνουν εκτοξευτές για αντιαρματικούς πυραύλους τύπου 9M117 Bastion, αλλά και συστήματα αυτοπροστασίας ERA τύπου Kontakt-5 στον πυργκίσκο και τύπου Kontakt-1 στην κύρια κατασκευή του.

Φωτογραφία αρχείου Reuters